Pasta – bulion de rosii

Ingrediente :
- rosii carnoase, daca aveti de gradina, cu atat mai bine, pasta de rosii va avea un gust mai intens si mai placut; pentru cei 4 litri de pasta de rosii rezultati, se foloseste o galeata de 10 litri plina cu varf cu rosii.

Mai e nevoie de:
- o ustensila de pasat rosiile (“masina de rosii” sau, in lipsa ei, o sita metalica obisnuita);
- o oala incapatoare;
- borcane (sau sticle) foarte curate cu capace metalice in stare buna (sa inchida etans).;


Preparare :
Rosiile se spala bine, se aleg cele cu eventuale portiuni stricate si se taie in bucati atat de mari cat sa le poata “inghiti” masina de pasat.




Masina de pasat are rolul de a separa sucul si pulpa rosiilor de seminte si coaja.
Cu cat soiul de rosii folosit e mai carnos, cu atat sucul obtinut va fi mai dens. 




In cazul in care nu aveti masina de pasat (asa cum nici eu nu am avut pana anul acesta), rosiile taiate in sferturi se pun la fiert intr-o oala incapatoare cu tot cu coaja si seminte. Dupa ce fierb si se inmoaie bine, se trec rosiile prin sita (se amesteca cu o lingura si se preseaza bine), colectand separat sucul si pulpa fluida fara pielite si seminte; sucul obtinut se fierbe in continuare pana ce scade pana la consistenta dorita. Stiu, e munca de chinez batran, dar o munca pe care am prestat-o eu insami in cativa ani la rand asa incat va asigur ca nu e imposibil.
Am obtinut 10 litri de suc de rosii consitent, pe care l-am pus pe foc.



Spuma vizibila in oala nu trebuie indepartata, de fapt, aceasta spuma se formeaza inca din momentul in care se paseaza rosiile. In timp ce sucul fierbe, se amesteca de cateva ori, incorporand spuma care va disparea de la sine atunci cand preparatul va fi fiert pana la stadiul de “bulion” (se poate turna in sticle atunci cand nu mai formeaza spuma). 

Daca fierbeti mai mult timp sucul, pe foc mic,  pana a scazut mai mult de jumatate si a capatat o consistenta apropiata de cea de pasta.




Pentru rezultate absolut sigure, borcanele (sau sticlele) in care se imbuteliaza pasta de rosii (sau bulionul) trebuie sa fie curate si sterilizate. Exista diferite metode de sterilizare a borcanelor, eu procedez astfel: spal foarte bine cu detergent de vase borcanele, le limpezesc in cateva ape apoi le las sa se usuce. Asez borcanele  pe o tava metalica si le introduc in cuptorul rece, pe care il aprind si il incing la 150-180 de grade, mentinand  aceasta temperatura jumatate de ora. Las borcanele sa se raceasca in interiorul cuptorului, apoi le scot si le intrebuintez.
In borcanele pregatite dupa cum am descris mai sus si asezate pe tava metalica a cuptorului, torn pasta de rosii.

Imediat infiletez capacele curate si uscate (verificati sa inchida bine, sa nu fie deformate sau ruginite etc.) si dau tava cu tot cu borcane la cuptorul incalzit la 100 de grade Celsius.

Mentineti borcanele in cuptorul incalzit la 100 de grade timp de 1 – 2 ore, apoi stingeti cuptorul si lasati borcanele sa se raceasca in interiorul acestuia, inainte de a le eticheta si de a le pune in camara.
Din punct de vedere al conservarii, nu conteaza catusi de putin consistenta finala a bulionului sau pastei, ori ca e mai fluid, ori ca e mai gros, se va mentine perfect peste iarna daca:
  1. recipientele de sticla au fost sterilizate corect
  2. capacele (dopurile) folosite sunt foarte curate si in stare buna, fara rugina, deformari etc.
  3. bulionul sau pasta de rosii se toarna fierbinte in borcane (atentie, borcanele sa fie asezate pe tava metalica, atfel vor plesni!)
  4. se vor pasteuriza la cuptor borcanele si se vor lasa sa se raceasca lent, mentinand o temperatura inalta pentru mai mult timp
In cazul in care veti imbutelia bulionul fluid, a doua se va putea observa ca partea solida a rosiilor s-a depus catre fund iar deasupra va pluti un lichid clar. Asa este normal sa se intample iar daca portiunea cu lichid limpede nu este vizibila, probabil ati gresit ceva (sticla nu este bine inchisa) si bulionul da sa fermenteze. Borcanele odata desfacute se vor pastra la frigider, cautand sa se consume cat de curand.

Postări populare