Pui la cuptor cu lămâie şi cimbru


O reteta de pui la cuptor cu lamaie si cimbru din: unt, cimbru, usturoi, lamai, pui, morcovi, ceapa, frunze de dafin, faina, supa de pui si sos de soia.

Ingrediente:

    50 g de unt, moale
    1 legătură de cimbru proaspăt, frunzele rupte de pe tulpini (care se pun deoparte), plus extra pentru sevit
    4 căţei de usturoi, unul dintre ei zdrobit, ceilalţi trei lăsaţi întregi, dar presaţi cu lama unui cuţit
    2 lămâi, tăiate pe jumătate
    1 pui de 1,5 kg
    2 morcovi, tocaţi grosier
    1 ceapă, tocată grosier
    2 frunze de dafin
    1 lingură de făină
    250ml supă de pui
    1 lingură sos de soia (opţional)



Mod de preparare:

Se încinge cuptorul la 200° C/gaz 6. într-un bol mic, se combină untul cu o treime din frunzele de cimbru, usturoiul zdrobit şi sucul de la jumătate de lămâie. Se asezonează şi se pune deoparte. Se dezlipeşte uşor pielea de pe pieptul puiul, cu degetele. Se îndeasă aproape tot untul aromat în spaţiul format. Cu restul de unt se freacă tot puiul, iar cu lămâile, restul de cimbru (inclusiv tulpinile) şi de usturoi se umple cavitatea.

Se presară morcovii, ceapa şi dafinul pe o tavă. Se pune puiul deasupra, cu pieptul în sus, şi se dă la cuptor o oră şi 30 de minute. (După 40 de minute, se scoate, se toarnă sucurile din tavă peste pui, apoi se dă din nou la cuptor). Când puiul este auriu, cu pielea rumenă, se scoate din cuptor şi se lasă în tavă cinci minute.

Se scot lămâile, cimbrul, usturoiul şi se pun în tavă. Se transferă puiul pe un platou şi se lasă să se odihnească cel puţin 15 minute. Pentru sos, se storc lămâile coapte în tavă şi se aruncă bucăţile de coajă.

Se pune tava pe ochiul de la aragaz, la foc mic, se adaugă făina şi se prăjeşte până devine maro deschis la culoare. Se toarnă supa treptat şi se lasă la fiert câteva minute. Dacă îţi place un sos mai închis la culoare, poţi adaugă sos de soia. Se strecoară într-o sosieră sau o carafă mică şi se serveşte alături de friptură.

Postări populare