Biftec tartar | Reteta originala biftec tartar



Ingrediente:
    400 grame muşchi de vită
    1 lingură de muştar brun (aromat, nu iute)
    1 linguriţă sos Tabasco
    1 lingură sos Worcestersire
    1 lingură cognac
    1 linguriţă ulei de măsline
    1 linguriţă rasă de sare
    1 vârf de cuţit de piper alb, proaspăt măcinat

    pentru servire
    2 linguri capere murate
    4 castraveciori muraţi
    2 cepe verzi
    2 ouă
    pâine neagră, de secară sau biscuiţi săraţi

Preparare:

    Tocaţi muşchiul de vită. Treceţi carnea de două ori prin maşina de tocat pentru a obţine o pastă fină.
    Nu folosiţi decât muşchi de vită tocat de dumneavoastră, care nu poate fi înlocuit cu carne de vită gata tocată.
    Amestecaţi carnea cu sare, puţin piper alb, sosul Tabasco şi cel Worcestersire, cognacul, uleiul de măsline şi muştarul.
    Frământaţi bine carnea pentru ca toate ingredientele să se răspândească în ea.
    Împărţiţi carnea în 2 jumătăţi egale.
    Treceţi mâinile prin apă rece şi formaţi 2 discuri din carne, de forma burgerilor.
    Puneţi fiecare bucată de carne în centrul unei farfurii de servire (întinse, mari).
    Cu ajutorul unei linguriţe, prin presare uşoară, formaţi câte o adâncitură în interiorul fiecărei bucăţi de carne. Adâncitura trebuie să fie suficient de adâncă pentru a putea cuprinde un ou.
    Acoperiţi bucăţile de carne cu folie alimentară şi introduceţi-le la rece pentru 30 de minute pentru a permite aromelor să impregneze carnea.
    Tocaţi castraveciorii şi ceapa verde cubuleţe .
    Scoateţi carnea din frigider şi turnaţi câte un ou crud în fiecare adâncitură. Pentru a nu rupe gălbenuşul, spargeţi oul într-un pahar şi după turnaţi-l peste carne.
    Puneţi în jurul fiecărei bucăţi de carne cubuleţe de castraveţi, ceapă şi capere.

Biftecul tartar se serveşte imediat, cu felii de pâine prăjită sau biscuiţi săraţi.


via: http://www.cevabun.ro/

Sufleu de conopida cu somon afumat


Ingrediente :

    o conopida ( 700 -800 g )
    150 g file somon afumat
    2 fire usturoi verde , curatat si taiat rondele
    4 oua
    400 ml lapte , cald
    50 g unt , topit
    15 g unt ptr uns formele
    3 linguri faina
    100 g cascaval ras
    sare
    piper
    frunze de patrunjel , ptr ornat

Spalati conopida , desprindeti buchetelele unele de altele , si le puneti la fiert in apa cu sare . O lasati sa fiarba circa 15 minute .Cand furculita intra cu usurinta in conopida , o scurgeti de zeama si o lasati intr-o strecuratoare.Dupa ce aceasta s-a racit putin , o mixati cateva secunde . Daca vreti sa o zdrobiti mai tare , o puteti baga in blender .Eu , mixand-o , s-a desprins in buchetele mici .

Rupeti bucatile de somon in fasii , apoi le puneti intr-un bol.

Separati galbenusurile de albusuri .

Intr-un castron mai maricel , bateti putin galbenusurile ( doar galbenusurile, da ? :) ) , apoi adaugati laptele cald si untul topit ( eu topesc untul la microunde unde nu-l las mai mult de 2-3 secunde ). Amestecati bine , apoi adaugati faina si amestecati din nou .

Puneti si cascavalul ras si usturoiul  si condimentati compozitia obtinuta cu sare si piper .Amestecati din nou.

Ungeti cateva forme de sufleu cu unt ( eu le-am folosit pe cele doua mai micute care se vad in poze , dar am mai pus si intr-o tavita dreptunghiulara ).

Puneti in formele unse , cate-un strat de conopida , apoi un strat din fasiile de somon .

Intr-un alt bol , mixati albusurile cu un praf de sare , pana acestea devin spuma.

Adaugati spuma de albusuri peste compozitia de oua, lapte si toate cele ;) , insa aveti grija sa amestecati incet , de jos in sus , pana spuma se incorporeaza in compozitia de oua .

Puneti din compozitia obtinuta in vasele in care ati pus straturile de conopida si somon , presarati cateva rondele de usturoi deasupra , apoi bagati totul in cuptorul preincalzit ptr circa 35-40 de minute .

Cand sufleul este gata , il lasati sa se raceasca putin .




Turta dulce | Deserturi

150g zahar se caramelizeaza si se stinge cu 400ml apa, se lasa la foc mic pana se topeste tot caramelul si apoi se adauga inca 300g zahar. Se fierbe pana se dizolva tot zaharul si se lasa la racit.

Separat se framanta 1100g faina cu 200g untura, 4 galbenusuri, 1 plic bicarbonat de amoniu, 3 pliculete de scortisoara si alte mirodenii....eu am folosit condimente pentru vin fiert ce contine: anason, scortisoara, nucsoara, coja de portocala, cuisoare, cardamon...

Se framanta un aluat potrivit de moale din care se ia cate putin si se fac bilute mai mici decat o nuca
Se aseaza bilutele in tava pe foaie de copt, lasand putina distanta intre ele.
Se coc cam 20 minute, in functie de aragaz

Intre timp 4 albusuri se bat spuma cu 200g zahar pe baia de aburi.

Se da turta dulce prin aceata glazura....eu am folosit o lingura mare la 5=6 bucati, dar se poate proceda si astfel: se toarna glazura intr0un lighenus mai mare si se pune toata turta dulce peste , se amesteca usor cu o lingura de lemn sau cu mana.

Se aseaza una langa alta si se lasa la uscat pana a doua zi.

Se pot pastra mult timp in punga de naylon.

Tort Foret Noire - un desert sofisticat | Deserturi

Ingrediente:
Blat: 100 g. ciocolata, 50% cacao, 100 g. unt moale, 100 g. zahar, 1 praf de sare, 6 oua, 150 g nuci macinate, 50 g. faina, 1 praf de copt

Crema: un plic de gelatina, 2 linguri de zahar, 100 ml cherry (lichior de cirese), 500 ml frisca lichida, 1 compot de visine, 1 plic Tort Gelee

Ornat: ciocolata, frisca sau visine

Mod de preparare:
- deschide cuptorul la treapta 4 (175 grade)
- forma de tort se tapeteaza cu hartie de copt
- se separa ouale
- ciocolata neagra se topeste in bain-marie
- untul moale se amesteca bine cu un praf de sare, zahar si galbenusurile de la oua (cu mixerul)
- in crema de unt se adauga si ciocolata topita, nucile, faina si praful de copt
- albusurile se bat separat si a
poi se adauga in crema de mai sus, trepatat, amestecand foarte incet, de jos in sus
- aluatul astfel obtinut se toarna in forma de tort si se coace 25 de minute la foc mediu
- plicul de gelatina se dizolva in apa rece (100 ml) si apoi se pune pe foc, fara sa fiarba, pana la dizolvare completa
- se amesteca gelatina cu lichiorul de cirese
- frisca se bate bine cu mixerul

- se amesteca doua linguri de frisca cu gelatina de cirese si se omogenizeaza, apoi se amesteca toata cantitatea de frisca, invartind usor cu o spatula de plastic sau lemn
- se face o glazura din visine din compot, zahar si Tort Gelee - acestea se pun toate intr-un ibric, la foc foarte mic, timp de 1-2 minute
- blatul racit se taie in doua sau in trei, dupa gust
- se aseaza prima parte din blat pe un platou, se insiropeaza cu zeama de la compotul de visine (eventual si cu o lingura de cherry)
- deaspura se pune crema din frisca, visinile scurse si o parte din jeleul de visine
- se aseaza celalalt blat si tot asa
- al treilea blat se unde cu frisca, se orneaza cu ciocolata rasa si visine si tortul se lasa la frigider minim 3-4 ore.

Se serveste alaturi de un pahar de sampanie cu o cireasa.



Galuste cu prune - Gomboti | Deserturi

Ingrediente:

Pentru aluat:

    500 g cartofi,
    150 g faina,
    3 linguri gris,
    1 lingura ulei,
    un praf de sare,
    1 lingura zahar

Pentru umplutura:
    prune,
    zahar cubic

Pentru finisare:
    300 g pesmet,
    3-4  linguri ulei,
    1 lingurita scortisoara,
    2 linguri zahar tos


Mod de preparare reteta Galuste cu prune:

Cartofii se spala si se pun la fiert in coaja. Se curata si se paseaza ,apoi se amesteca cu  gris, ulei, sare, zahar si faina. Pesmetul se rumeneste in ulei si se amesteca apoi cu zahar tos si scortisoara.

Prunele se spala si li se scot samburii avand grija sa ramana intregi. In locul samburelui se introduce un cub de zahar. Pontul asta il stiu de la Lia.  ;)

Din aluatul obtinut se formeaza galustele in mijlocul carora se pun prunele intregi. Pentru ca aluatul sa nu se lipeasca ,mainile se trec tot timpul prin faina.

Se pune un vas cu apa si un praf de sare  la fiert.  Cand aceasta da in clocot se adauga galustele si se fierb 10-15 minute ,pana ce se ridica la suprafata. Se scot din apa si se scurg bine, apoi se trec imediat prin amestecul de pesmet.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...