Trufe de ciocolata


Reteta 1 Trufe de ciocolata :
Cantitate:  30 de bucăți
Ingrediente:
- 120 ml smântână lichidă pentru frișcă
- 200 g ciocolată bună și nu foarte amăruie (50%)
- 30 g unt
- 2 linguri de rom/coniac/esență de rom (opțional)
- cacao pentru deco

Mod de preparare:
Taiați ciocolata în bucățele mărunte. 
Puneți bucățelele într-un bol termorezistent.
Smântâna lichidă se pune la încălzit la foc mic, mediu împreună cu untul tăiat bucățele. 
Când aproape începe să fiarbă, se ia de pe foc și se varsă peste bolul cu ciocolată. 
Așteptați 1,2 minute și apoi cu o spatulă sau lingură de lemn, amestecați ușor până ciocolata se topește complet. 
Dacă ciocolata nu s-a topit de tot, puteți băga bolul la microunde pentru câteva secunde.

Adăugați cele 2 linguri de rom, amestecați și lăsați ciocolata să se răcească la temperatura camerei. Bolul se acoperă cu o folie de plastic și se pune în frigider pentru câteva ore (minim 3 ore) sau chiar peste noapte până se întărește compoziția.
Pentru asamblare, se pune niște cacao într-o farfurie. Cu palmele și cu ajutorul unei lingurițe sau cupe mici de înghețată, se formează biluțe de ciocolată. 

Rulați trufele prin cacao și puneți-le pe o farfurie sau o tavă cu hârtie de copt. Trufele se mai lasă la frigider acoperite cu folie de plastic până se întăresc puțin.

Trufele se pot păstra pentru câteva săptămâni în frigider sau se pot chiar congela, dar nu uitați că se servesc cel mai bine la temperatura camerei. 


Reteta 2 Trufe de ciocolata :

Ingrediente:
    500 g ciocolata amaruie neagra (cu 60% cacao)
    200 g smantana dulce (cu 35% grasime)
    100 g miere
    1 baton vanilie
    100 g unt de calitate, frantuzesc (cu 85% grasime)
    alte 500 g ciocolata amaruie neagra
    pudra de cacao pentru finisare


Mod de preparare
:
Se pun la fiert smantana dulce, mierea si batonul de vanilie (batonul de vanilie trebuie taiat in doua si scoase bobitele). Se scoate batonul de vanilie dupa ce compozitia a fiert. Prima ciocolata de 500 de grame se topeste la microunde incet, pana ajunge la temperatura mainii. Se adauga lichidul format din smantana, miere si vanilie in ciocolata topita, in trei etape, si se omogenizeaza nu telul pana iese o compozitie untoasa, stralucitoare si bine inchegata. Se lasa la racit pana la 40 de grade. 


Apoi se adauga untul taiat cubulete (untul trebuie sa fie la temperatura camerei). Se amesteca din nou cu telul pana ce untul se incorporeaza si crema arata ca o maioneza. Aceasta crema se pune intr-un vas, la frigider, pentru 6-8 ore, sa se intareasca.

Se scoate si se amesteca cu un tel, destul de energic, pentru a incorpora un pic de aer in compozitie si aceasta sa isi schimbe culoarea de la negru la un ciocolatiu maroniu. Cu ajutorul unei linguri, se pun pe o hartie de silicon  gramajoare rotunde, dupa care se pun la frigider pentru inca o ora, pana se intaresc bine.

Cealalta ciocolata de 500 de grame se topeste la microunde, de data asta sa nu aiba mai mult de 32 de grade. Ar fi mai bine chiar sa fie mai rece decat temperatura mainii. Fiecare gramajoara se introduce apoi in ciocolata, "se impacheteaza in ciocolata", si apoi se tavaleste prin pudra de cacao.
Pofta buna!

via: http://topchef.a1.ro






Reteta 3 Trufe de ciocolata :



Ingrediente:
- o ciocolata buna
- smantana dulce si grasa (cu mai mult de 35% grasime).
- cacao, de oricare aveti.

Topiti ciocolata la aburi, intr-un vas de sticla, adica la baine-marie. Amestecati pana cand toata ciocolata se lichefiaza si nu mai raman bucati solide.

Separat, fierbeti smantana pana da intr-un clocot. Smantana buna ar trebui sa tina la fiert.

Cand ambele ingrediente s-au lichefiat, turnati smantana peste ciocolata topita, amestecand in continuu cu un tel. Este necesar ca vasul cu ciocolata sa isi pastreze temperatura, asa ca opriti focul dar tineti in continuare castronul peste apa calda.

Cu cat veti pune mai multa smantana, cu atat trufele voastre vor fi mai pufoase. Eu am pus smantana cam 50% din cantitatea de ciocolata. Puteti pune mai mult dar aveti grija sa ramana totusi gustul de ciocolata.

Foarte important este sa amestecati in continuu si sa nu va opriti. Veti observa ca la un moment dat, toata compozitia se “branzeste”. Nu va panicati si amestecati cu sarguinta in continuare. La un moment dat veti observa ca amestecul incepe usor usor sa se lichefieze si continuand cu amestecatul veti ajunge la o textura fina si  pufoasa. Trebuie doar sa aveti rabdare si sa nu va opriti. Am incercat sa surprind in pozele de mai jos fazele prin care trece acest amestec.

Daca in acest moment vi se pare ca amestecul nu este suficient de dulce (smantana s-ar putea sa dea o tenta putin acrisoara), puteti adauga miere in compozitie, avand grija sa o incorporati bine.

Introduceti acest amestec in frigider pentru cateva ore, sau in congelator daca va grabiti. Aveti grija totusi sa nu inghete. Dupa ce compozitia s-a intarit, cu o lingurita, sau cu o cupa pentru inghetata, formati bile pe care le asezati intr-o farfurie in care ati presarat cacao.

Nu va ingrijorati daca nu va ies perfect rotunde. Din punctul meu de vedere arata chiar mai bine asa, cu forme si dimensiuni diferite. Presarati si deasupra lor cacao.

Le scoateti apoi pe o farfurie si le serviti (incercati sa mai lasati si pentru a doua zi). Eu prefer sa mananc trufele la temperatura camerei. Altii de la frigider. Cum va place voua, asa e cel mai bine.

via: http://www.razvananton.ro/trufe-de-ciocolata/

Pozele le gasiti pe site-ul de mai sus :)

Extraordinara reteta!

Postări populare