Fasole cu ciolan afumat

Ingrediente:
1 kilogram de fasole uscată (înmuiată peste noapte)
1 ciolan afumat
2 linguri de ulei
3 foi de dafin
1 ceapă albă mare
2 morcovi
1 lingură boia de ardei
1 linguriţă rasă de oregano
1 linguriţă seminţe de coriandru măcinate
1 linguriţă de chimen
3 linguri de pastă de tomate
1 lingură de miere
sare şi piper

Preparare:
1. Fierbeţi ciolanul la foc mic spumind din când în când, până când carnea prinde a se desprinde de pe os. După ce carnea a fiert, scoateţi-o din zeama în care a fiert şi lăsaţi-o să se răcească. Păstraţi zeama în care a fiert carnea.

2. În paralel cu ciolanul, fierbeţi fasolea în apă fără sare până când boabele sunt fierte pe jumătate.

3. Tocaţi ceapa şi tăiaţi morcovul rondele. Rumeniţi în ulei ceapa şi morcovul. Adăugaţi boiaua de ardei şi lăsaţi-o să se rumenească foarte puţin. Atenţie să nu o ardeţi!

4. Adăugaţi carnea de pe os, tăiată în bucăţi potrivit de mari, fasolea (fără apa în care a fiert) şi acoperiţi-o cu zeama în care a fiert carnea (fasolea trebuie să aibă relativ aceeaşi temperatură cu lichidul). Adăugaţi pasta de tomate, lingura de miere, foile de dafin, coriandrul măcinat şi chimenul şi lăsaţi să fiarbă la foc mic până când toate ingredientele sunt fierte. Asezonaţi cu sare şi piper.

Fasolea cu ciolan se serveşte (fără ciolan) cu murături.

*  Când schimbaţi apa de pe fasole, o  înlocuiţi tot cu apă fierbinte. Niciodată  cu apă rece deoarece îi va “bloca” procesul de fierbere. Apa în care a fiert ciolanul se adaugă tot fierbinte.

Postări populare