Clatite banatene sau "ca la Ana Lugojana"

Oricine a trecut prin Timisoara sau prin imprejurimi si a luat masa la unul din restaurantele locale, a avut prilejul sa observe, la capitolul “desert” al meniului, asa numitele “Clatite banatene” sau “Clatite ca la Ana-Lugojana”. Cei care au avut curiozitatea sa si guste aceste clatite banatene, nu le-au uitat prea usor. Clatite fine, umplute cu branza cremoase si stafide, inotand intr-un sos de vanilie si acoperite de bezea caramelizata… ar satisface visele oricarui gurmand, nu? Se pare ca acest desert a fost lansat in zilele de glorie ale Hanului Ana-Lugojana, aflat pe drumul ce leaga Lugojul de Faget. Din pacate, anii ce s-au scurs au cam schimbat fata hanului, insa clatitele s-au raspandit in tot Banatul.

Clatitele banatene se pot monta in portii individuale de doua persoane sau pe platou, pentru atatea persoane cate sunt la masa (varianta preferata cand se fac clatitele acasa), se pot, deasemenea, flamba cu un coniac bun, pentru o servire spectaculoasa


Timp de pregatire: ore
Timp de gatire:
ore
Timp Total:
ore
Numar portii:
4 portii
Grad de dificultate:
mediu

Ingrediente
Clatite Banatene:




  • 8 clatite pregatite dupa reteta preferata a fiecaruia (preferabil cat de subtiri)
  • 250 de grame de branza de vaci
  • 5 oua
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • 200 grame de smantana dulce
  • 250 de grame de zahar
  • stafide
  • unt pentru uns vasul gratinabil
Branza se amesteca cu un ou intreg, 50 de grame de zahar, stafidele si un plic de zahar vanilat.


 Se separa ouale, galbenusurile se mixeaza cu un plic de zahar vanilat, 80 de grame de zahar si smantana:


 Clatitele se umplu cu amestecul de branza, se impacheteaza ca sarmalele si se aseaza intr-un vas termorezistent uns cu unt, presarand fulgi de unt si pe deasupra (sau vase individuale cu cate doua clatite).


 Albusurile se bat spuma tare, apoi se adauga restul de 120 de grame de zahar si se continua baterea pana la completa dizolvare:


 Se toarna peste clatite crema de galbenusuri si smantana si se introduc in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius. Dupa aproximativ 10 minute, cand crema de galbenusuri pare sa se inchege pe margini, se scoate vasul din cuptor si se monteaza rapid pe deasupra bezeaua:



Se reintroduc in cuptor pana se caramelizeaza bezeaua.
O “sectiune”:



Acest articol a aparut mai intai pe: http://www.retetecalamama.ro/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blonde Fashionista

Blonde Fashionista
https://www.facebook.com/theblondefashionista