Clatite banatene sau "ca la Ana Lugojana"
Oricine a trecut prin Timisoara sau prin imprejurimi si a luat masa la
unul din restaurantele locale, a avut prilejul sa observe, la capitolul
“desert” al meniului, asa numitele “Clatite banatene” sau “Clatite ca la
Ana-Lugojana”. Cei care au avut curiozitatea sa si guste aceste clatite
banatene, nu le-au uitat prea usor. Clatite fine, umplute cu branza
cremoase si stafide, inotand intr-un sos de vanilie si acoperite de
bezea caramelizata… ar satisface visele oricarui gurmand, nu? Se pare ca
acest desert a fost lansat in zilele de glorie ale Hanului
Ana-Lugojana, aflat pe drumul ce leaga Lugojul de Faget. Din pacate,
anii ce s-au scurs au cam schimbat fata hanului, insa clatitele s-au
raspandit in tot Banatul.
Clatitele banatene se pot monta in portii individuale de doua persoane sau pe platou, pentru atatea persoane cate sunt la masa (varianta preferata cand se fac clatitele acasa), se pot, deasemenea, flamba cu un coniac bun, pentru o servire spectaculoasa
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 4 portii
Grad de dificultate: mediu
Ingrediente Clatite Banatene:
Se reintroduc in cuptor pana se caramelizeaza bezeaua.
O “sectiune”:
Clatitele banatene se pot monta in portii individuale de doua persoane sau pe platou, pentru atatea persoane cate sunt la masa (varianta preferata cand se fac clatitele acasa), se pot, deasemenea, flamba cu un coniac bun, pentru o servire spectaculoasa
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 4 portii
Grad de dificultate: mediu
Ingrediente Clatite Banatene:
- 8 clatite pregatite dupa reteta preferata a fiecaruia (preferabil cat de subtiri)
- 250 de grame de branza de vaci
- 5 oua
- 2 plicuri de zahar vanilat
- 200 grame de smantana dulce
- 250 de grame de zahar
- stafide
- unt pentru uns vasul gratinabil
Se separa ouale, galbenusurile se mixeaza cu un plic de zahar vanilat, 80 de grame de zahar si smantana:
Clatitele se umplu cu amestecul de branza, se impacheteaza ca sarmalele
si se aseaza intr-un vas termorezistent uns cu unt, presarand fulgi de
unt si pe deasupra (sau vase individuale cu cate doua clatite).
Albusurile se bat spuma tare, apoi se adauga restul de 120 de grame de zahar si se continua baterea pana la completa dizolvare:
Se toarna peste clatite crema de galbenusuri si smantana si se introduc
in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius. Dupa aproximativ 10
minute, cand crema de galbenusuri pare sa se inchege pe margini, se
scoate vasul din cuptor si se monteaza rapid pe deasupra bezeaua:
O “sectiune”:
Acest articol a aparut mai intai pe: http://www.retetecalamama.ro/