Velouté de dovleac | Supa crema de dovleac

 

Reţetă de post (vegetariană)
Timp de preparare: 30 min.

Ingrediente:
O bucata de 1/2 kg de dovleac galben
1 cartof de marime mijlocie
1 ceapa mijlocie sau un praz marisor
1 morcov
o legatura de patrunjel
sare
piper dupa gust
putin ulei

Mod de preparare: 
Se curata dovleacul de coaja, se taie in cuburi. Se curatza morcovul si cartoful si se taie in bucatzi. Ceapa sau prazul (partea alba) se taie subtire si se caleste usor in putin ulei, pana se inmoaie.
Se pun ingredientele in oala de supa, se adauga apa cat sa le acopere bine, patrunjelul legat manunchi, apoi sare si piper dupa gust. Se fierbe la foc domol pana se imoaie ingredientele. 

Se ia de pe foc si se indeparteaza legatura de patrunjel. Se scot legumele cu ajutorul unei linguri cu gauri si se pun in food processor sau in blender, eventual cu putina zeama de la supa. Se proceseaza pana se obtine un piure. Se transfera continutul intr-o oala sau in castronul de supa si se adauga zeama de supa pana se obtine consistenta dorita.

Se serveste calda, cu smantana si crutoane.


***



Supa crema de dovleac

Ingrediente :
600 g miez de dovleac (adica dovleacul curatat de coaja si de seminte)
o para mare, coapta si dulce
o ceapa mica
20 g unt
o mana de samburi  de nuci ( si/sau seminte de dovleac)
cateva linguri de smantana
o lingura ulei de dovleac
2 linguri ulei de floarea soarelui
sare, piper dupa gust

Mod de preparare:
Gatitul acestei supe dureaza foarte putin. Maxim 15 minute cu tot cu fiert.
Se curata ceapa si se taie marunt. Se pune la calit in uleiul de floarea soarelui cu putina sare. Se stinge cu vreo doua cani de apa.  Ludaia (dovleacul) curatata si taiata cubulete, impreuna cu para taiata cubulete se pun la fiert, dupa ce a fiert bagi blenderul si faci o crema! sare, un pic de piper! apoi prajesti nuci sau seminte de dovleac! eu spun nuci! nuci prajite in unt!
-Cand servesti pui: supa crema, o lingura de smantana, putin ulei de dovleac, nuci prajite. 

-Ce e important! daca faci supa crema de dovleac nu mai fa felul doi!“

***  
 
 
Supa crema de dovleac

Ingrediente:
• 1 dovleac Hokkaido / 1 kg
• 200 ml creme fraîche
• 1 mar
• 2 cepe
• 2 cartofi
• 1 l supa supa de legume/sau pui
• sare,piper,chili
• ulei de masline
Cine doreste,poate adauga si :
• o priza zahar
• 100 ml vin alb

Tocam ceapa grob,si o scaldam putin în ulei încins.
Cînd devine transparenta,adaugam marul si cartofii - taiate cubulete.
Le lasam înca vreo 2-3 minute,dupa care condimentam cu sare,piper,chili
(si priza de zahar,în cazul meu)
Amestecam.
Stingem cu supa.(si vinul,daca doriti- eu am pus)
(Dovleacul Hokkaido,se poate fierbe cu tot cu coaja,care la fiert devine moale.
Da o aroma mai intensiva supei..si bineînteles o culoare de un portocaliu focos.
Eu intentionam sa scot miezul cu scula de bilute,si sa servesc supa în dovleac.
..dar a intervenit neprevazutul,si a trebuit sa-l tai repede.
Nu aveam timp de bilute ...de aceea e supa fara coaja )
Adaugam si dovleacul taiat cubulete,acoperim si lasam la fiert pîna dovleacul e moale.
Desi pare tare la taiat,se fierbe repede.Nu are nevoie mai mult de 20-25 minute.
Gustam.Daca mai e nevoie de vreun condiment,îl adaugam.
Apoi bagam mixerul stick,si facem piure.
Daca se serveste toata supa deodata(ies 6 portii mari),se poate drege din start cu tot creme fraîcheul,asta în cazul în care doriti asa. Se poate servi foarte bine si fara ..sau doar un mot de decor.
(Eu pun motul înainte de servire,si amestec prin supa în timp ce manînc ..adica mi-o marmorez )
Multi fac supele de Hokkaido mai exotice..cu cardamom,scortisoara,nucsoara..calesc ceapa în unt si zahar pentru a crameliza.E buna si asa,dar eu atunci o vreau ca desert
Mie-mi place mai picanta..asta e varianta mea

Diferenta intre Hokkaido si dovleacul cela autohton: asta are o coaja subtire ca a marului si e mai fin, Se poate fierbe cu tot cu coaja.

Postări populare