Limonada
Ingrediente:
- 500 de grame de lamai (sau limette, sau o combinatie intre cele doua)
- 500 de grame de zahar
- 5 litri de apa
- optional: felii de lamaie sau limeta, frunze de menta
1. Apa si zaharul se pun pe foc intr-o oala incapatoare (dupa gust, se poate reduce cantitatea de zahar sau se poate inlocui cu aprox. 300 de grame de fructoza, gustul, insa, e perfect echilibrat asa cum e in reteta).
2. Se spala bine de tot lamaile, frecandu-le cu un burete, pana cand suprafata, la atingere, nu se mai simte ceruita.
3. Se decojesc lamaile cu un cutit sau cu un peeler numai de partea galbena, care se pastreaza deoparte.4. Partea alba a cojii de lamaie se indeparteaza si se arunca.
5. Se pune coaja galbena a lamailor intr-un castron si deasupra aceluiasi castron se taie in bucati pulpa lamailor, ca sa nu se piarda nicio picatura de zeama.
5. Dupa ce apa clocoteste si zaharul se dizolva complet, se adauga pulpa lamailor si coaja galbena in oala.
6. Se tine pe foc 2-3 minute, pana cand apa da in clocot din nou, apoi se opreste focul.Se lasa sa se raceasca complet lichidul din vas, acoperit cu un capac, pana cand ajunge la temperatura camerei. Dupa ce s-a racit, limonada se filtreaza printr-o sita nu foarte fina, presand bine deasupra cojilor si pulpei de lamaie ca sa se stoarca bine, chiar daca o parte din pulpa va ajunge in vas (sau cu atat mai mult, mie imi place mult asta). Se raceste limonada la frigider inainte de servire. Se poate servi, dupa preferinta, cu felii de lamaie sau frunze de menta adaugate in pahar sau carafa.