Placinta cu dovleac

Ingrediente:

Pentru o tavă mare de plăcintă cu dovleac aveți nevoie de:

    1 dovleac copt (3-4 kg întreg)
    200g zahăr
    2-3 lingurițe scorțișoară măcinată
    2-3 linguri de ulei floarea soarelui
    1 pachet foi de plăcintă
Placinta cu dovleac

Cu ceva vreme în urmă am primit un dovleac mare și bine copt, pe care m-am gândit să îl transform într-o delicioasă plăcintă cu dovleac.

Cum facem umplutura pentru plăcinta cu dovleac

- pregătirea dovleacului

Dovleacul se spală bine, după care se taie felii la fel ca un pepene. Se curăță de semințe și de coajă. Dacă aveți un dovleac ce are coaja tare aveți grijă cum manevrați cuțitul, eu am reușit să îl înfig bine în blatul de la bucătărie dar măcar nu am pățit nimic mai grav.

Miezul de dovleac curățat de coajă se dă pe răzătoarea mare sau se toacă în robotul de bucătărie. Dacă folosiți răzătoarea înarmați-vă cu răbdare și pregătiți-vă pentru că este o muncă destul de obositoare să dați toată cantitatea de dovleac pe răzătoare.

– călirea dovleacului cu zahar

Într-o cratiță încăpătoare se pun 2 linguri de ulei de floarea sioarelui, dovleacul ras, 200g de zahăr și 2 lingurițe de scorțișoară măcinată. Se amestecă bine ingredientele și se lasă pe foc la flacără mică până când dovleacul de înmoaie.
Este bine să amestecați din când în când dovleacul cu o spatulă sau o lingură de lemn pentru a evita lipirea dovleacului de cratiță.

Împăturirea plăcintei cu dovleac

Pentru foile de plăcintă eu am folosit un pachet de foi de plăcintă din comerț. Foile de plăcintă sunt foarte subțiri, de aceea se folosesc 2-3 foi la fiecare “rulou de plăcintă”.

Se unge o foaie de plăcintă cu puțin ulei de floarea soarelui, sau unt topit, după care se pune aproximativ 1/4 din umplutura de dovleac ce se întinde bine pe 3/4 din suprafața foii de plăcintă. Se prind 3-4 foi de plăcintă și se rulează cu umplutura pentru a forma un rulou de plăcintă care se pune într-o tavă suficient de mare încât să încăpă în ea toată bucata de plăcintă.

Se repetă procedeul până când obțineți suficiente rulouri de plăcintă încât să umpleți tava. Am impresia că într-un pachet de foi de plăcintă sunt aprozimativ 12 foi subțiri de plăcintă, deci veți obține 4 rulouri de plăcintă cu dovleac.

Cum se coace plăcinta cu dovleac

Plăcinta se pune la cuptor și se coace la 160-180 grade Celsius 30-40 de minute. Cu 10 minute înainte de a opri cuptorul, presărați puțin zahăr tos deasupra plăcintei și lăsați-o la cuptor încă 20-30 de minute după ce ați oprit focul.

Plăcintă cu dovleac este foarte gustoasă și o puteți încerca mai ales toamna când este sezonul de coacere al dovleacului.

Pofta buna!









Postări populare