Mancare copii intre 6 luni si 3 ani | Homemade Baby Food Recipes


1. Tarta cu piure de spanac :copii peste 6 luni

Ingrediente
1 cartof mare
50g spanac congelat
1 ou
40ml lapte
1 lingurita smantana proaspata

Mod de preparare

Cartoful se curata,se taie in bucati si se pune la fiert intr-o cratita cu apa clocotinda.
Cu 2 minute inainte de a termina de fiert cartoful,se adauga in cratita la fiert si spanacul.
Din lapte caldut si smantana sa face un sos.
Dupa ce au fiert,spanacul si cartofii se amesteca bine,pana se obtine un piure care se amesteca cu oul.Combinatia obtinuta se pune intr-un vas termorezistent uns cu unt si se fierbe in bain-marie circa de 15 minute.

Mod de servire
Se serveste pe un platou,turnand deasupra amestecul caldut de lapte si smantana.


-----------


2. Pasta de pui cu cartofi ;pt.copii peste 6 luni

Ingrediente
-2 pulpe pui dezosate
-2 cartofi de marime mijlocie
-150ml iaurt
-verdeata pentru gust

Mod de preparare

Pulpele se fierb pana cand carnea devine frageda.Separat,se fierb cartofii (curatati si taiati) cu verdeata.
Dupa ce au fiert,cartofii se paseaza ca pentru piure,carnea se toaca foarte fin si se amesteca cu iaurtul.

Mod de servire
Se serveste ca atare sau uns pe paine


-----------


3. Piure Mimosa
:dupa varsta de 8 luni
Ingrediente
-2 morcovi
-2 linguri telemea
-2 galbenusuri
-160ml lapte semi-degresat (formula sau lapte matern)

Mod de preparare
Morcovul se fierbe,se face piure si se amesteca cu telemea si lapte.
Se fierb ouale 10 minute.Se curata de coaja,se scoate galbenusul si se striveste cu furculita.

Mod de servire
Se serveste pireul presarat cu galbenusul de ou

-----------

4. "Veloute" de primavara
:dupa varsta de 5 luni
Ingrediente
-50g morcovi
-50g fasole verde
-5 frunze de macris
-1 frunza patrunjel
-50g de mazare
-un cubulet unt

Mod de preparare
Se spala legumele. Se curata morcovul si se taie in rondele fine. Se taie frunzele de macris. Se desface fasolea verde taindu-se varfurile pastailor. Se fierbe totul in 1/3l de apa timp de 25 de minute. Se lasa putin la racit,se adauga cubuletul de unt si se mixeaza cu un mixer de bucatarie.

Mod de servire
Rece sau caldut,dupa preferinta


-----------

5. Piure de cartofi cu sfecla : foarte potrivit pentru copii anemici
Ingrediente
-500 g sfecla rosie
-250 g cartofi
-50 g unt
-100 ml lapte
-1 lingurita seminte sfaramate de chimen
-sare

Mod de preparare
Curata sfecla si cartofii, taie-i in felii subtiri sau in cubulete. Pune intr-o cratita putin unt si legumele. Adauga apa, cat sa se acopere legumele si fierbe la foc potrivit.
Dupa ce legumele s-au inmuiat , paseaza-le trecandu-le prin sita sau marunteste-le cu ajutorul unui mixer. Pune apoi laptele cald, restul de unt si praful de chimen si amesteca bine piureul cu o lingura de lemn. Potriveste de sare


-----------

6. Piure "cucurigu" :dupa 6 luni
Ingrediente
-100g fasole verde proaspata
-1/3 galbenus de ou fiert tare
-1 lingura iaurt
-putin patrunjel
-o bucatica de unt de dimensiunile unei alune

Mod de preparare
Se fierbe fasolea in baie de aburi (20 de minute),apoi se amesteca cu patrunjelul si galbenusul faramitat.Se adauga iaurtul si se mixeaza bine.

Mod de servire
Se serveste cald,garnisit cu unt.

-----------

7. Supa-creama de conopida
Ingrediente
-o conopida de marime medie
-2 linguri unt
-2-3 linguri smantana
-1 lingura faina de grau
-patrunjel verde

Mod de preparare
Se pune conopida la fiert adaugand faina dizolvata cu putina apa.Cand da in clocot se adauga untul si se mai fierbe,la foc potrivit,pentru aproximativ 45 de minute.
Cand conopida este fiarta se scoate si se paseaza prin sita,adaugandu-se apoi la apa in care a fiert.

Mod de servire
Se serveste calda,cu smantana si patrunjel tocat.
Pentru copilasi mai mari se pot adauga si crutoane de paine


-----------

8. Supa-crema de legume

Ingrediente
-morcov
-ardei
-dovlecel
-telina
-conopida
-sfecla rosie
-cartofi
-2 linguri smantana
(Optional,cand bebelusul e mai mare)
-1 ou

Mod de preparare
Se pun la fiert morcovii.Cand sunt aproape gata se adauga ardei,dovlecel,telina,conopida,sfecla rosie si cartofii.Se fierb toate bine.Se scot din apa,se mixeaza si se mai pun la fiert adaugand verdeturile.
La sfarsit se ia oala de pe fac si se adauga oul batut cu smantana.

Mod de servire
Pentru copii mai marisori se poate servi cu crutoane.

-----------

Deserturi 6 luni-3ani

Papanasi cu branza
Ingrediente
-100g branza dulce de vaci
-20g faina sau gris
-1/2 ou (numai galbenus pentru copii sub un an)
-5g unt sau 1/2 lingurita smantana
-10g zahar

Mod de preparare
Branza de vaci se amesteca cu oul si zaharul,dupa care se incorporeaza cu grija in faina sau gris.Cu o lingura inmuiata in apa se ia din compozitie si se pune la fiert intr-un vas cu apa in clocot.
Papanasii sunt gata cand se ridica la suprafata si compozitia s-a "legat" destul.

Mod de servire
Se servesc cu smantana sau unt deasupra,iar daca doriti ceva mai dulce,cu dulceata sau sirop.

-----------

Orez cu lapte si fructe din dulceata
Ingrediente
1litru lapte, 6 linguri zahar, 200 g orez, 1 zahar vanilat, dulceata de visine sau cirese dulci.

Mod de preparare
In laptele clocotit se toarna orezul bine spalat si un plic zahar vanilat, se lasa sa fiarba pina ce se umfla. Se adauga zaharul. Cind orezul este fiert, se rastoarna si se garniseste cu boabele de fructe.

Mod de servire
Se serveste simplu sau cu dulceata.

-----------

"Pancake faces"
Ingrediente
-1 cescuta lapte
-1/4 cescuta lapte praf
-2 linguri suc de mere
-1 lingura unt topit
-1 ou
-2 albusuri
-3/4 cescute faina griu
-1/3 cescuta germeni de griu(optional)
-1/2 lingurita praf de copt
-stafide taiate
-caise uscate feliate

Mod de preparare
Se amesteca (cu blender sau mixer)ingredientele(inafara de stafide si caise) bine si se lasa sa stea 15';se pune o tigaita mica(de teflon-sa nu se prinda)unsa foarte putin pe foc si se infierbinta bine,se reduce focul la mediu si se pune in tigaie aluat(ca la clatita dar in strat gros de cca 1 cm);in timp ce se coace decoreaza clatita cu stafide si caise imitand o figura(nas, ochi, gura).Cand suprafata incepe sa faca bule si s-a rumenit putin se intoarce si se lasa sa se coaca pe partea cealalta.

Mod de servire
Se serveste calda.
Optional puteti continua decorarea cu felii de fructe,frisca sau inghetata (pentru par si urechi).

-----------

Cottage cheese sundae
Ingrediente
-1/4 cescuta fructe feliate (banana,cantalup, piersici,capsuni)
-1/4 cescuta brinza de vaci
-1 lingura smintina
-2 linguri dulceata(cu sirop)
-1 lingura germeni de griu (optional)

Mod de preparare
Se aseaza fructele intr-un cerc,in mijloc se pune brinza amestecata in prealabil cu smintina si se decoreaza cu restul ingredientelor (dulceata si germenii de griu).

Mod de servire
Se serveste rece.

-----------

Bomboane energizante cu polen de albine

Ingrediente
-2 lingurite polen
-2 linguri miere lichida
-miezul de la 10 nuci dat prin masina sau pisat
-1 lingurita de fulgi de grau
-un varf de cutit pulbere de busuioc

Mod de preparare
Cele 2 linguri de miere se amesteca cu polenul pana se omogenizeaza (polenul poate fi macinat cu rasnita electrica de cafea pentru ca amestecul sa fie mai omogen); se adauga pe rand fulgii de grau, miezul de nuca si busuiocul. Totul se amesteca foarte bine. In final, trebuie sa rezulte o pasta foarte groasa, care se poate modela sub forma unor mici sfere. In cazul in care compozitia este prea subtire, se mai adauga fulgi de grau; daca este prea groasa, se adauga miere in plus.

Mod de servire
Se servesc,una-doua pe zi,inainte de masa

-----------

Bauturi pt. copii

Milk-shake cu fructe
Ingrediente
- 120 ml de lapte semidegresat pasteurizat
- 1/2 banana (sau orice alt fruct copt)
- zeama de la 1/2 lamaie
- 2 linguri suc de portocale
- zahar vanilat

Mod de preparare
Se curata si se taie fructul in bucatele, se stropeste cu zeama de lamaie si se zdrobeste. Se adauga laptele,zaharul vanilat,sucul de portocale si se amesteca totul pana se obtine o crema groasa.

Mod de servire
Se serveste imediat cu biberonul care are tetina cu gaura mare sau canita.

-----------

Banana-mango smoothie
Ingrediente
-1cescuta iaurt (nedegresat)
-2/3 cescuta suc de mere sau pere
-1 banana mijlocie (feliata)
-1 mango mijlociu (cubulete)

Mod de preparare
Se amesteca ingredientele in blender pina se obtine o pasta subtire.

Mod de servire
Se serveste rece.

-----------

Piure de morcov cu mar (peste 4 luni)

Ingrediente: 
1 morcov potrivit, 2 mere, 3 lingurite de biscuiti pisati.

Mod de preparare:  
Se curata si se spala bine morcovul, merele se spala bine si se pun la fiert cu o cana de apa in vas Zepter cca 25 min. Cand sunt gata se curata merele de coaja si apoi se paseaza impreuna cu morcovul cu mixsy, se adauga biscuitii pisati si zeama in care au fiert pana ce compozitia devine ca o ciulama.
Se serveste la temperatura camerei. Se poate pastra si la frigider intr-un vas inchis ermetic pt a doua zi cand se incalzeste la baie de abur putin.


-----------

Tarta cu piure de spanac :copii peste 6 luni
Ingrediente
1 cartof mare
50g spanac congelat
1 ou
40ml lapte
1 lingurita smantana proaspata

Mod de preparare
Cartoful se curata,se taie in bucati si se pune la fiert intr-o cratita cu apa clocotinda.
Cu 2 minute inainte de a termina de fiert cartoful,se adauga in cratita la fiert si spanacul.
Din lapte caldut si smantana sa face un sos.
Dupa ce au fiert,spanacul si cartofii se amesteca bine,pana se obtine un piure care se amesteca cu oul.Combinatia obtinuta se pune intr-un vas termorezistent uns cu unt si se fierbe in bain-marie circa de 15 minute.

Mod de servire
Se serveste pe un platou,turnand deasupra amestecul caldut de lapte si smantana.

-----------
Tarta cu piure de spanac :copii peste 12 luni
Ingrediente
1 cartof mare
50g spanac congelat
1 ou
40ml lapte
1 lingurita smantana proaspata

Mod de preparare
Cartoful se curata,se taie in bucati si se pune la fiert intr-o cratita cu apa clocotinda.
Cu 2 minute inainte de a termina de fiert cartoful,se adauga in cratita la fiert si spanacul.
Din lapte caldut si smantana sa face un sos.
Dupa ce au fiert,spanacul si cartofii se amesteca bine,pana se obtine un piure care se amesteca cu oul.Combinatia obtinuta se pune intr-un vas termorezistent uns cu unt si se fierbe in bain-marie circa de 15 minute.

Mod de servire
Se serveste pe un platou,turnand deasupra amestecul caldut de lapte si smantana.
-----------
Piure de legume cu branza

Ingrediente: morcov, cartof, telina, branza de vaci cateva frunze de patrunjel si un pic de lapte. 
Legumele se fierb in oala acoperita astfel se pastreaza mai bine vitaminele. Se paseaza legumele fierte si in piureul obtinut se adauga lapte, branza de vaci si patrunjelul tocat. 
Se serveste cald.

-----------
Piure de legume cu carne de pui/curcan

Ingrediente: 
morcovi tineri, cateva buchetele de brocoli, lapte si piept de pui sau curcan.
Legumele se fierb. Se face un piure in care adaugam lapte si bucatele de carnita fiarta. Daca bebe nu are destui dintisori pasam toate ingredientele la blender.
-----------

FASOLE VERDE CU MENTA
Aceasta reteta este potrivita pentru copii de peste 7 luni

INGREDIENTE:
250g fasole verde curatata;
1lingura de menta tocata
2 linguri ulei de masline (optional)

PREPARARE:
Pune putina spa la fiert intr-o cretita mare, la foc mediu. Adauga fasolea verde si las-o sa fiarba 7-10min,pana devine moale, apoi clateste-o cu apa rece.
Paseaza fasolea verde, impreuna cu doua lingurita de apa si cu menta, cu ajutorul robotului de bucatarie. La final se adauga uleiul de masline.

PRECIZARE: Cand copilul mai creste ii poti de fasolea verde ca gustare, mai intai taiata in bucati, iar mai tarziu pastaia intreaga.
-----------




via: http://www.reteteculinare.ro/forum/discutii/mancare_copii_intre_6_luni_si_3_ani-784/

Postări populare