Papricas de pui

Papricas de pui



Ingrediente
    3 cepe
    6 pulpe de pui
    1 gogosar
    2 linguri boia dulce sau iute (paprika)
    1 lingura faina
    1 lingurita delikat
    1 legatura patrunjel
    sare, piper – dupa gust

Mod de preparare
Se curata ceapa si gogosarul, se taie marunt si se calesc in ulei pana ce ceapa devine sticloasa. Se pune boia si delikat, continuand sa amestecati. Se pun pulpele si se amesteca in continuare. Se adauga apa rece, pana ce pulpele sunt acoperite aproape in totalitate.

Din faina si un pic de apa rece se face o pasta curgatoare, dupa care se toarna in cratita si se amesteca. Dupa gust se adauga sare si piper. Se lasa la foc mediu pana ce pulpele sunt fierte. La sfarsit se adauga patrunjel taiat marunt.

Optionale
Papricasul de pui se poate servi cu mamaliga, piure de cartofi sau orez.
De asemenea se pot face si mici galuste din: 1 ou, sare si faina cat cuprinde (pentru o consistenta potrivita).


***

Papricas de pui cu galuscute de faina

O reteta traditionala din Ungaria, foarte populara in Ardeal.

Ingrediente
1 tavita pulpe pui (6 bucati)
2 cepe
1 lingura boia dulce
2 catei usturoi
2 linguri faina
3 linguri bune de smantana
2 linguri ulei
sare, piper

Galuscute

2 oua
2 linguri ulei
200 gr faina
sare

Portii: 4

Preparare
Se toaca ceapa si se caleste in ulei pana se inmoaie.
Se adauga pulpele de pui si se rumenesc pe ambele parti, cat sa-si schimbe culoarea. Presarati pulpele cu putina sare si piper. Adaugam boiaua si stingem cu 2 cani de apa/supa. Adaugam usturoiul tocat. Punem capacul la oala si lasam la fiert 30 minute. Le mai amestecam din cand in cand.
La sfarsit adaugam smantana frecata cu faina si dizolvate cu putina apa (cca 100ml) si amestecam. Mai lasam 1 minut la fiert. Dregem de sare.

Galuscute: am batut 2 oua cu sare, am adaugat 100 ml apa si apoi faina pana am obtinut un aluat moale dar consistent, apoi am adaugat uleiul.
Am pus la fiert o oala plina cu apa cu 1 lingurita sare si deasupra am asezat instrumentul pentru preparat galuscute. Galuscutele cad prin gaurile instrumentului in apa, se lasa sa dea cateva clocote dupa ce se ridica la suprafata.
Se scot cu o paleta din apa, scurgandu-se bine si apoi se arunca in papricas sa absoarba sosul.
* pentru o varianta mai comoda, in loc de galuscute puteti folosi paste scurte.

***

Papricas unguresc de pui


Papricasul ungurestc este una dintre cele mai cunoscute tocanite facute in Ardeal . Din pui, sos cu paprika si galusti , acest tip de mancare este satios si foarte gustos.


Ingrediente pentru papricas unguresc de pui
1 ceapa
1/4 cana ulei
2 linguri sare
1 lingura piper
1 lingura paprika
2.25 kg carne de pui, taiata
1/2 cana mare smantana
3 oua batute
1/2 cana apa
2 linguri sare
2 1/2 cana faina.
   

Cum se prepara papricasul unguresc de pui
Pune ceapa in ulei, la calit si amesteca sarea, piperul si paprika. Adauga puiul si prajeste-l 10 minute. Poti folosi diverse parti ale puiului, precum copanele, aripioare , piept si chiar organe interne . Toarna apa, acopera si lasa la fiert pana cand carnea s-a patruns bine. Scoate puiul si adauga smantana si amesteca bine.
Amesteca ouale batute cu apa, sarea si faina pentru a face galustile. Modeleaza-le manual si pune-le la fiert in apa 10 minute. Scurge-le bine, pune-le sub un jet de apa rece si apoi scurge-le iar.
Pune galustile in compozitia de papricas, adauga puiul si amesteca. Mai lasa mancarea pe foc inca 30 de minute.
Cum se serveste papricasul unguresc de pui
Se serveste cald, cu paine proaspata.

Postări populare