Prajitura cu lamaie 1 | Deserturi
Tipul retetei: Desert
Numarul de portii: 4
Timpul de preparare: 40 Minut(e)
Timpul de gatire: 20 Minut(e)
Dificultate: Usor
Ingrediente:
blat :
3 oua;
3 linguri apa rece;
1 praf sare;
6 linguri zahar;
150 gr faina (aprox 6 linguri);
3 linguri unt topit;
coaja lamaie;
1/2 plic praf de copt
crema:
2 oua (intregi);
6 linguri zahar;
40 gr amidon (merge si un plic budinca vanilie);
200 ml smantana dulce pentru frisca;
1 plic intaritor frisca;
1 lingura zahar pudra;
coaja +zeama de la 1 lamaie
suplimentar:
1/2 borcan gem zmeura;
1 plic glazura lamaie (Dr. Oetker);
bombonele decorative (sau chiar coaja rasa de lamaie)
Preparare:
Numarul de portii: 4
Timpul de preparare: 40 Minut(e)
Timpul de gatire: 20 Minut(e)
Dificultate: Usor
Ingrediente:
blat :
3 oua;
3 linguri apa rece;
1 praf sare;
6 linguri zahar;
150 gr faina (aprox 6 linguri);
3 linguri unt topit;
coaja lamaie;
1/2 plic praf de copt
crema:
2 oua (intregi);
6 linguri zahar;
40 gr amidon (merge si un plic budinca vanilie);
200 ml smantana dulce pentru frisca;
1 plic intaritor frisca;
1 lingura zahar pudra;
coaja +zeama de la 1 lamaie
suplimentar:
1/2 borcan gem zmeura;
1 plic glazura lamaie (Dr. Oetker);
bombonele decorative (sau chiar coaja rasa de lamaie)
Preparare:
etapa 1
1. Pregatim mai intai blatul, astfel: intru-n bol incapator se bat albusurile de la cele 3 oua cu apa si un praf de sare, pana cand avem o spuma consistenta.
Adaugam, treptat, zaharul ( cate-o lingura, pana se dizolva si tot asa), apoi galbenusrulie si , la final, untul topit ( dar racit).
etapa 2
2. La final incorporam faina cernuta+1/2 plic praf de copt si coaja rasa de lamaie. Faina se incorporeaza usor, cu o spatula, ca sa mentinem consistenta aerata a blatului.
In tava mare de aragaz ( tapetata cu hartie de copt) punem compozitia obtinuta si o nievelam cat mai bine. Dam tava la cuptor cca 12-15 min, la foc mediu!
Blatul este gata cand la proba cu scobitoarea aceasta va iesi curata! Se scoate din cuptor si se lasa la racit!
Tips: dedesubtul blatului aflat pe hartia de copt punem un servet umed ( in acest mod vom putea desprinde cu usurinta blatul de pe hartia de copt).
etapa 3
3. Blatul racit se taie in 3 fasii egale.
Intre timp, cat sta blatul la racit pregatim crema de lamaie, astfel: batem intr-o craticioara ouale cu zaharul, apoi adaugam amidonul ( eu nu am avut si am inlocuit cu un plic de budinca de vanilie) si zeama+coaja de lamaie.
Punem craticioara pe foc micut la aragaz, amestecand in continuu in ea, pana se ingroasa
Crema astfel obtinuta se lasa la ract ( avem grija sa o acoperim cu folie alaimentara ca sa nu faca pojghita deasupra; filmul alimentar se pune chiar lipit de crema respectiva, sa nu existe nicun fel de spatiu de aer intre).
etapa 4
4. Cat timp crema sta la racit, batem smantana pentru frisca, avand grija sa adaugam si un plic de inatritor, pentru consistenta ! Trebuie sa fie teapana! Optional, adaugam 1 lingura de zahar pudra!
Peste smantana bine batuta adaugam ,treptat, cate-o lingura din crema de lamaie (racita bine)!
Tips: daca ne grabim si vrem sa racim mai repede crema de lamaie, punem craticioara in care se afla in apa rece!
Asamblam prajiturica, astfel: 1/3 fasie blat se acopera cu un strat gem de zmeura, apoi 1/2 crema lamaie, punem o a doua fasie de blat ( pentru care repetam aceeasi operatiune).
etapa 5
5. La final acoperim cu cea din urma fasie de blat!!!
Prajitura se acopera cu o glazura de lamaie ( preparata cf instructiunilor de pe plic) si se decoreaza dupa pricepere! :) ...Se pastreaza la frigider 2-3 ore inainte de portionare!
1. Pregatim mai intai blatul, astfel: intru-n bol incapator se bat albusurile de la cele 3 oua cu apa si un praf de sare, pana cand avem o spuma consistenta.
Adaugam, treptat, zaharul ( cate-o lingura, pana se dizolva si tot asa), apoi galbenusrulie si , la final, untul topit ( dar racit).
etapa 2
2. La final incorporam faina cernuta+1/2 plic praf de copt si coaja rasa de lamaie. Faina se incorporeaza usor, cu o spatula, ca sa mentinem consistenta aerata a blatului.
In tava mare de aragaz ( tapetata cu hartie de copt) punem compozitia obtinuta si o nievelam cat mai bine. Dam tava la cuptor cca 12-15 min, la foc mediu!
Blatul este gata cand la proba cu scobitoarea aceasta va iesi curata! Se scoate din cuptor si se lasa la racit!
Tips: dedesubtul blatului aflat pe hartia de copt punem un servet umed ( in acest mod vom putea desprinde cu usurinta blatul de pe hartia de copt).
etapa 3
3. Blatul racit se taie in 3 fasii egale.
Intre timp, cat sta blatul la racit pregatim crema de lamaie, astfel: batem intr-o craticioara ouale cu zaharul, apoi adaugam amidonul ( eu nu am avut si am inlocuit cu un plic de budinca de vanilie) si zeama+coaja de lamaie.
Punem craticioara pe foc micut la aragaz, amestecand in continuu in ea, pana se ingroasa
Crema astfel obtinuta se lasa la ract ( avem grija sa o acoperim cu folie alaimentara ca sa nu faca pojghita deasupra; filmul alimentar se pune chiar lipit de crema respectiva, sa nu existe nicun fel de spatiu de aer intre).
etapa 4
4. Cat timp crema sta la racit, batem smantana pentru frisca, avand grija sa adaugam si un plic de inatritor, pentru consistenta ! Trebuie sa fie teapana! Optional, adaugam 1 lingura de zahar pudra!
Peste smantana bine batuta adaugam ,treptat, cate-o lingura din crema de lamaie (racita bine)!
Tips: daca ne grabim si vrem sa racim mai repede crema de lamaie, punem craticioara in care se afla in apa rece!
Asamblam prajiturica, astfel: 1/3 fasie blat se acopera cu un strat gem de zmeura, apoi 1/2 crema lamaie, punem o a doua fasie de blat ( pentru care repetam aceeasi operatiune).
etapa 5
5. La final acoperim cu cea din urma fasie de blat!!!
Prajitura se acopera cu o glazura de lamaie ( preparata cf instructiunilor de pe plic) si se decoreaza dupa pricepere! :) ...Se pastreaza la frigider 2-3 ore inainte de portionare!