Rösti | Chiftele de cartofi | Clatite de Cartofi | Oven-baked rösti

reteta 1 :

Timp de preparare:
30 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
500 gr cartofi
2 oua
1-2 catei usturoi
1 ceapa
3-4 linguri faina
sare
piper
patrunjel sau marar


Mod de preparare:
   Cartofii curatati de coaja se dau prin razatoarea mare, se adauga 2 lingurite de sare si se lasa sa stea 10 minute. Apoi se storc bine de tot.
   Se pun intr-un castron in care se adauga ouale, ceapa rasa (prin razatoarea mare) si usturoiul ras (prin razatoarea mica).
   Se amesteca cu faina pana cand devin ca o pasta.
Se adauga sarea, piperul si verdeturile.
   Intr-o tigaie se pune ulei la incins si cu o lingura se ia din compozitie si se formeaza gramajoare, care se aplatizeaza cat mai bine. Chiftelele se prajesc vreo 3 minute pe ambele parti, la foc potrivit, dupa care se lasa cateva minute pe un hartie absorbanta.
   Se pot consuma alaturi de un sos si o salata.
     

reteta 2:


O reteta foarte ieftina, dar gustoasa, de origine elvetiana. Se numeste rosti. Din 3 cartofi si 3 fire de ceapa iese un mic dejun foarte ieftin.

Daca simtiti lipsa carnii se poate praji rapid putina sunca la sfarsit si satisfaceti si gusturile barbatilor care au nevoie de putina carne sau adaugati kaizer razuit direct in compozitia de clatita.

Ingrediente :

3 cartofi mari
3 fire ceapa verde
sare, piper
2 linguri ulei
2 linguri unt

Portii: 4

Mod de preparare :
1. Se pun cartofii in coaja la fiert in multa apa cu sare pana sunt fierti cam 90%. Se lasa sa se racoreasca, se curata de coaja, apoi se dau pe razatoarea mare.

2. Se amesteca cu ceapa verde tocata si cu sare dupa gust si mult piper.
* puteti adauga si kaizer dat pe razatoarea mare in amestecul de cartofi

3. Se incinge 1 lingura ulei si 1 lingura unt intr-o tigaie mare (aprox 30 cm diametru) si se pun cartofii in strat de aprox. 1 deget grosime. Se prajeste la foc mediu spre mic pana e rumena, apoi se rastoarna clatita pe o farfurie mare (sau fund de lemn). Se incinge in tigaie restul de ulei si unt si rasturnam clatita pe cealata parte in tigaie si continuam sa o prajim pana se rumeneste.
* puteti face si mini-clatite, punand movilite din amestecul de cartofi in tigaie care se prajesc pe ambele parti


4.Se scoate din tigaie folosind aceeasi tehnica. Se serveste imediat cu iaurt.

Aici puteti urmari un filmulet cu tehnica de intoarcere a clatitei:


 Clatite de Cartofi | Rösti

 reteta 3:

Tocinei moldoveneşti

O reteta delicioasa de tocinei moldovenesti din: cartofi, oua, faina, zahar, sare, coaja rasa de lamaie, ulei, smantana si zahar pudra.

Ingrediente:Tocinei moldoveneşti

    1  kg cartofi
    2  ouă
    3-4 linguri făină
    2 linguri zahăr
    1 linguriţă sare
    1 praf de copt
    coajă rasă de lămâie
    1 cană ulei

pentru decor:

    1 pahar smântână
    4 linguri zahăr pudră



Mod de preparare:

Spală cartofii, curăţă-i de coajă şi dă-i pe răzătoarea mare. Pune-i într-o sită şi spală-i în apă rece prin introducerea sitei în oala cu apă. Lasă-i să se scurgă, după care răstoarnă-i într-un castron mare.

Adaugă peste cartofi 2 ouă, sa¬rea, zahărul, praful de copt şi faina în ploaie. Omogenizează bine, adaugă coaja de lămâie şi frământă puţin aluatul. Ia cu lingura din aluat şi pune în uleiul încins. Lasă tocineii să se rumeneas¬că pe ambele părţi şi scoate-i pe şerveţele absorbante. Când nu mai au ulei, tăvăleşte-i prin zahăr pudră. Serveşte tocineii calzi, cu smântână deasupra.


 Clatite de Cartofi | Rösti 

Clatite de Cartofi | Rösti





































Postări populare