Quiche (Tarta) Lorraine

Ingrediente:
(pentru o tava rotunda cu diametrul de 23-25 cm)

aluat fraged (vezi reteta de Aluat fraged fara zahar)
150 gr de felii de costita afumata sau bacon afumat
50 ml de lapte
150 ml de smantana lichida sau smantana normala
2 oua
sare
piper
1 varf de cutit de nucsoara

Preparare:

Aluatul fraged se prepara cu aceleasi cantitati ca in reteta Aluat fraged fara zahar . Dupa ce se face aluatul, se lasa 20-30 de minute la frigider si intre timp se pregateste umplutura astfel: intr-un castron se bat ouale impreuna cu smantana, se adauga laptele, sare, piper si nucsoara.

Costita se taie bucatele subtiri si se pune la prajit intr-o tigaie fara ulei. Atunci cand s-a rumenit bine, se scoate pe o farfurie.

Se taie 2 foi de coala cerata pe masura tavii, avand grija ca sa acopere si peretii acesteia. Se pune prima coala in tava. Se scoate aluatul de la frigider si se face o bila din el. Se intinde cu sucitorul o foaie rotunda care sa aiba grosimea de app 5 mm. Se pune foaia in tava peste hartie si se apasa usor cu degetele pe marginea ei, astfel incat sa imbrace si peretii verticali ai tavii. Se inteapa din loc in loc cu o furculita. Deasupra foii se pune cealalta coala cerata si apoi se pune un strat cam de 1,5 cm de fasole boabe, care are rol sa apese aluatul si sa il impiedice sa creasca.

Se pune tava in cuptorul incins in prealabil si se lasa la foc mijlociu 10 minute. Se scoate tava, se da la o parte coala cu fasolea si de intind pe toata suprafata aluatului bucatelele de costita afumata. Deasupra lor se toarna amestecul de smantana, intr-un strat de 1 - 1,5 cm. Se presara pe deasupra piper proaspat macinat. Se baga cu grija tava la cuptor si se lasa 20-25 de minute, pana cand aluatul se rumeneste usor si umplutura se incheaga.

Se scoate quiche-ul din tava dupa cateva minute si se desprinde coala cerata. Se aseaza pe un platou si se serveste taiat felii.  Este bun atat cald cat si rece, poate fi servit ca aperitiv sau ca fel principal.



Postări populare