Gulas de porc si vita cu cartofi la ceaun

Ingrediente:
250 g carne de porc (sold, picior sau piept) taiat cuburi de 3cm
250 g carne de vita taiata cuburi 3cm
1kg cartofi taiati cuburi sau felii groase
6-8 ardei grasi, verzi, rosii, galbeni, feliati
1 morcov
2-4 cepe mari feliate
1/2 capatana usturoi curatata
3 linguri paprika dulce
1 lingura paprica iute
3 rosii mari, sau 2 linguri pasta de rosii, sau 250ml bulion
1 lingura piper
4 frunze dafin
1 lingura cimbru
250ml ulei (merge mai bine cu 250g untura…de porc, de rata, de gasca…)
100 g smantana
1 lingurita zahar
1 litru apa
frunze de patrunjel, sare, piper


Mod de preparare:
Pentru aceasta reteta de gulas se va prefera carnea de porc impanata cu grasime, aceasta fiind mai frageda si mai gustoasa. De asemenea, pentru a fi mai gustos, gulasul se prepara cu untura. Gulasul poate fi preparat insa si cu ulei.

Taiati cartofii cubulete si ii lasati cartofii într-un vas cu apa sa nu se înnegreasca. Curatati ardeii grasi si taiati-i în patrate mari. Procedati la fel cu cei mici dar pe care îi taiati mai marunt.
Faceti focul.
Beti o bere.

Se incinge bine uleiul, se pune pe rand, carnea de porc prima si se rumeneste bine in ulei apoi se scoate si se tine la cald, se lasa iar uleiul sa se incinga si se repeta procedeul cu carnea de vita.

Curatati ceapa si taiati-o în pestisori, nu foarte subtiri si puneti-o la calit. Cand a devenit aurie, se adauga la gulas usturoiul tocat marunt, morcovul ras si carnea.
Se adauga boiaua, sarea, piperul, zaharul si se toarna apa fierbinte cat sa acopere bucatile de carne.

Totul se acopera cu apa. Pana carnea de vita-i moale si carnea de porc o sa fie si mai moale. Se mai pune apa daca trebuie pe parcurs.
Lasati sa fiarba vreo jumatate de ora.
Mai beti o bere.

Când carnea e aproape fiarta, adaugati cartofii, se fierb si ei, depinde cat de mari is taiati, cam 15-20 de minute, sa faca sosul si mai gros, sa dea gust si consistenta si rosiile (taiate în bucati generoase).

Acum se sareaza, la sfarsit, dupa gust. Se pun frunzele de dafin.

Nu exagerati cu apa. Ingredientele trebuie sa fie acoperite la limita. Adaugati si lingurita de zahar care trebuie sa taie din acreala rosiilor.

Lasati gulasul sa mai fiarba vreo jumatate de ora. Carnea trebuie sa fie moale, cartofii fierti, iar fiertura grosuta si gustoasa. Completati cu sare si piper. Daca o doriti mai groasa puteti sa legati fiertura cu putina faina amestecata cu suc de rosii. Aveti grija doar ca faina sa fie bine înglobata în lichid înainte de a o turna în gulas.

Gulasul preparat dupa aceasta reteta este delicios servit cu smantana si patrunjel verde. Daca doriti puteti sa faceti gulasul mai picant adaugand mai mult piper si boia iute, sau ardei iute tocat marunt.





Postări populare