Ayran

Băutură de căpătâi a Turciei şi ţărilor înconjurătoare, răspândită pe teritoriul vechiului Levant şi purtată de turci prin întrega regiune balcanică, ayran-ul se remarcă prin prospeţime şi savoare fiind o băutură deosebită pentru temperaturile ridicate. Apariţia ayran-ului este încă neclară însă se ştie că a fost remarcat în preajma crescătoriilor de oi şi capre unde iaurtului i s-a adăugat sare pentru a-l conserva, oprindu-i procesul de fermentaţie. Unele surse susţin însă că turcii au preluat reţeta ayran-ului de la indieni care prepară de mii de ani o băutură asemănătoare sub numele de lassi.

Adaosul de sare mai are o mare calitate şi anume faptul că reţine apa în organism şi previne deshidratarea. Menta adăugată ayran-ului nu face decât să dea o notă suplimentară de prospeţime acestei băuturi atât de potrivită alături de mâncăruri picante.

Ingrediente:
    700 ml iaurt gras de oaie sau capră
    300 ml apă
    2 linguri frunze de mentă
    1 lingură rasă de sare
    cuburi de gheaţă

Preparare:
    Curăţaţi frunzele de mentă şi tocaţi-le.
    Amestecaţi într-un blender iaurtul cu apa, sarea şi frunzele de mentă.
    Adăugaţi cuburi de gheaţă (4-6) şi mai mixaţi încă 10 secunde.

Ayran-ul se serveşte imediat, din pahare de apă.
via: http://www.cevabun.ro

 

Postări populare