Chec

Chec - cea mai usoara reteta

Ingrediente :
200 de grame de unt
250 de grame de zahar
2 plicuri de zahar vanilat
3 oua mari
300 de ml. de lapte
50 de grame de cacao
500 de grame de faina
1 plic de praf de copt

Preparare :
Pentru ca prepararea dureaza foarte putin, cuptorul se aprinde de la inceput si se fixeaza la 180 de grade Celsius.

Se mixeaza untul moale (la temperatura camerei) cu 200 de grame de zahar si cele 2 plicuri de zahar vanilat:

Nu e necesar ca zaharul sa se dizolve in masa de unt, doar sa se obtina o compozitie cremoasa.

Se adauga 1 ou intreg:
Se mixeaza rapid, pana la incorporarea oului in unt si se adauga urmatoarele oua, pe rand, mixand dupa fiecare. (Daca se intampla ca amestecul din bol sa aiba un aspect de crema taiata, nu va ingrijorati: checul va fi la fel de reusit, l-am facut de sute de ori si am avut parte de tot felul de experiente. ) Se obtine o crema bogata.

Faina se amesteca cu praful de copt si se adauga in compozitie cate o lingura, alternand cu 250 de ml. de lapte turnat cate putin si amestecand cu grija (ca sa nu imprastiati faina peste tot :P ). Se obtine un aluat fluid, dar destul de dens, daca vi se pare prea tare puteti sa mai adaugati 3-4 linguri de lapte (cat e nevoie) pana la obtinerea unei compozitii vascoase.

Se toarna 2/3 din compozitie intr-o forma de chec mare, a mea are 36/12 cm (daca aveti forme mai mici faceti doua checuri, altfel riscati sa se reverse in cuptor), captusita cu hartie de copt sau unsa cu unt si tapetata cu faina.

Treimea de aluat ramasa se omogenizeaza cu cacaua amestecata in prealabil cu cele 50 de grame de zahar ramase si cei 50 de ml. de lapte pastrati, apoi se toarna in forma, peste aluatul cu vanilie.

Cu ajutorul unei furculite, se adanceste aluatul cu cacao in cel de vanilie si se roteste in interiorul formei, pentru obtinerea efectului marmorat.

Se introduce forma in cuptor si coace la 180 de grade Celsius timp de 35-40 de minute, relevant fiind clasicul test al scobitorii care, introdusa in chec, trebuie sa iasa curata atunci cand checul este copt.

Checul copt se rastoarna, cu tot cu forma, pe o parte (pe partea cea mai lunga, desigur si se lasa in aceasta pozitie pana se raceste, pentru a evita "lasarea" aluatului.

Dupa ce s-a racit, se pudreaza cu zahar praf sau se acopera cu o glazura.

Se taie in felii si se serveste simplu sau alaturi de cafea, un pahar cu lapte etc.


Pofta buna ! :-)


Postări populare