Reteta gogosi | Gogosi cu dulceata
Ingrediente :
- 500 g faina
- 50 g zahar
- 50 g unt
- 2 oua intregi - 30 g drojdie
- 1 cana lapte, tot atat cat si faina
- 1/2 lingurita sare
- vanilie
- coaja de lamaie si portocala
Mod de preparare :
Se inmoaie drojdia cu putin lapte cald, se presara faina deasupra si se lasa la cald sa dospeasca;
Separat, in vasul in care se framanta aluatul, se bat ouale cu sarea si apoi cu zaharul. Se pune faina, se omogenizeaza si se adauga, alternativ, lapte si faina. Coca trebuie sa fie moale, insa bine framantata;
Cand se desprinde aluatul de pe mana, se adauga untul topit caldut, framantand in continuare. Se lasa sa cresca pana isi dubleaza volumul;
Dupa ce a crescut, se framanta din nou, ca sa dea inapoi si se imparte in doua. Se intinde o foaie de 1/2 cm. Pe jumatate de foaie se fac ronduri (cu o forma sau un pahar mare) fara sa se taie aluatul. Se pune in mijloc umplutura: ciocolata de menaj, dulceata sau gem;
Din cealalta jumatate de foaie se taie rondele care se aseaza peste cele dintai si se apasa imprejur cu degetul sa se lipeasca, dar sa nu aiba faina intre ele. Se taie din nou cu aceeasi forma, patrunzand complet aluatul;
Se lasa sa mai cresca aproximativ 1/2h. Se pun la copt intr-o cratita cu ulei incins. Focul nu trebuie sa fie prea tare pentru a nu se arde uleiul.
Tips:
Se trec gogosile prin zahar pudra sau zahar vanilat, iar apoi prin scortisoara; Craflele au nevoie la prajit de multa grasime, dar consuma foarte putin; In loc de dulceata putem intrebuinta marmelada de prune sau de caise.
Pofta buna ! :-)
- 500 g faina
- 50 g zahar
- 50 g unt
- 2 oua intregi - 30 g drojdie
- 1 cana lapte, tot atat cat si faina
- 1/2 lingurita sare
- vanilie
- coaja de lamaie si portocala
Mod de preparare :
Se inmoaie drojdia cu putin lapte cald, se presara faina deasupra si se lasa la cald sa dospeasca;
Separat, in vasul in care se framanta aluatul, se bat ouale cu sarea si apoi cu zaharul. Se pune faina, se omogenizeaza si se adauga, alternativ, lapte si faina. Coca trebuie sa fie moale, insa bine framantata;
Cand se desprinde aluatul de pe mana, se adauga untul topit caldut, framantand in continuare. Se lasa sa cresca pana isi dubleaza volumul;
Dupa ce a crescut, se framanta din nou, ca sa dea inapoi si se imparte in doua. Se intinde o foaie de 1/2 cm. Pe jumatate de foaie se fac ronduri (cu o forma sau un pahar mare) fara sa se taie aluatul. Se pune in mijloc umplutura: ciocolata de menaj, dulceata sau gem;
Din cealalta jumatate de foaie se taie rondele care se aseaza peste cele dintai si se apasa imprejur cu degetul sa se lipeasca, dar sa nu aiba faina intre ele. Se taie din nou cu aceeasi forma, patrunzand complet aluatul;
Se lasa sa mai cresca aproximativ 1/2h. Se pun la copt intr-o cratita cu ulei incins. Focul nu trebuie sa fie prea tare pentru a nu se arde uleiul.
Tips:
Se trec gogosile prin zahar pudra sau zahar vanilat, iar apoi prin scortisoara; Craflele au nevoie la prajit de multa grasime, dar consuma foarte putin; In loc de dulceata putem intrebuinta marmelada de prune sau de caise.
Pofta buna ! :-)