Fasole batuta
O reteta de post deosebit de gustoasa, fasolea batuta poate fi si garnitura la friptura sau carnati prajiti. Se serveste stropita cu ceapa calita in ulei sau cu fulgi de usturoi.
Ingrediente fasole batuta:
300 - 500 g fasole boabe
1 - 2 morcovi
2 cepe
ulei, sare, usturoi
Modul de preparare a retetei:
Se pune fasolea la fiert cu apa simpla sau apa cu un varf de lingurita bicarbonat de sodiu. Se lasa 10 minute sa clocoteasca, se scurge de prima apa, ca sa nu baloneze. Se indeparteaza cojile care se desprind usor.
Se pune din nou fasolea la fiert, cu apa cat sa o acopere. Daca mai este necesar, putem completa cu apa clocotita, dar fasolea trebuie sa fie bine scazuta la sfarsit. Dupa 30 minute, se adauga o ceapa si morcovii, intregi.
Se lasa pe foc mic pana cand fierbe bine fasolea, si este scazuta. Se scoate ceapa si morcovii (retete-mancare.ro: acestea se pot folosi pentru salata de fasole cu ton), se lasa fasolea sa se raceasca.
Intre timp taiem marunt o ceapa si o calim, pentru a o adauga la sfarsit, peste fasolea batuta.
Cand fasolea s-a racit, se paseaza bine cu mixerul. Se adauga ulei pana devine cremoasa, se pune usturoiul facut mujdei, se potriveste de sare.
Fasolea batuta se serveste presarata cu ceapa prajita si boia iute.
Nota: Fasolea uscata se prepara mai repede daca este pusa la inmuiat din seara precedenta. Pentru inmuierea fasolei se procedeaza in modul urmator: se alege fasolea, se spala si se lasa intr-o oala, la rece, acoperita cu un strat de apa de o palma. Dupa 10 - 12 ore fasolea este rehidratata. Daca fasolea este din anul trecut sau are coaja deosebit de tare, aceasta se poate indeparta relativ usor de pe boabele rehidratate: se freaca boabele de fasole intre palme iar cojile desprinse se ridica la suprafata. Se schimba apoi apa si se pune fasolea la fiert cum este descris mai sus.
300 - 500 g fasole boabe
1 - 2 morcovi
2 cepe
ulei, sare, usturoi
Modul de preparare a retetei:
Se pune fasolea la fiert cu apa simpla sau apa cu un varf de lingurita bicarbonat de sodiu. Se lasa 10 minute sa clocoteasca, se scurge de prima apa, ca sa nu baloneze. Se indeparteaza cojile care se desprind usor.
Se pune din nou fasolea la fiert, cu apa cat sa o acopere. Daca mai este necesar, putem completa cu apa clocotita, dar fasolea trebuie sa fie bine scazuta la sfarsit. Dupa 30 minute, se adauga o ceapa si morcovii, intregi.
Se lasa pe foc mic pana cand fierbe bine fasolea, si este scazuta. Se scoate ceapa si morcovii (retete-mancare.ro: acestea se pot folosi pentru salata de fasole cu ton), se lasa fasolea sa se raceasca.
Intre timp taiem marunt o ceapa si o calim, pentru a o adauga la sfarsit, peste fasolea batuta.
Cand fasolea s-a racit, se paseaza bine cu mixerul. Se adauga ulei pana devine cremoasa, se pune usturoiul facut mujdei, se potriveste de sare.
Fasolea batuta se serveste presarata cu ceapa prajita si boia iute.
Nota: Fasolea uscata se prepara mai repede daca este pusa la inmuiat din seara precedenta. Pentru inmuierea fasolei se procedeaza in modul urmator: se alege fasolea, se spala si se lasa intr-o oala, la rece, acoperita cu un strat de apa de o palma. Dupa 10 - 12 ore fasolea este rehidratata. Daca fasolea este din anul trecut sau are coaja deosebit de tare, aceasta se poate indeparta relativ usor de pe boabele rehidratate: se freaca boabele de fasole intre palme iar cojile desprinse se ridica la suprafata. Se schimba apoi apa si se pune fasolea la fiert cum este descris mai sus.
Pofta buna ! :-)