Ratatouille
Franta conform multor gurmanzi este tara cu cea mai rafinata bucatarie si cea mai sanatoasa. La fel ca alte bucatarii nationale, bucataria franceza este renumita prin specialitatile sale. Ratatouille este o reteta frantuzeasca bazata pe legume mixte, taiate cubulete si fierte in sos. Cele mai utilizate legume sunt rosiile, ardeii, dovleceii si vinetele. Dupa reteta originala toate legumele trebuie sa fie prajite separat in ulei, apoi adaugate peste celelalte si fierte, insa se pot pune si toate legumele in aceeasi tigaie.
Ingrediente:
1 ardei
1 dovlecel
1 vanata
2-3 rosii
1/2 ceapa
1 radacina de patrunjel cu tot cu frunze
vin alb sec
ulei
sare
piper
busuioc
Mod de preparare:
Se taie cubulete ardeiul, dovlecelul si vanata. Se curata rosiile de coaja, se inlatura semintele si se taie si ele cubulete. Se curata si se taie ceapa.
Se incalzeste o tigaie cu putin ulei si se calesc ardeii cca. 5 minute, se scot apoi din tigaie.
Se adauga in tigaie inca putin ulei si se caleste ceapa pana devine aurie, se adauga un pahar de vin alb, radacina de patrunjel cu tot cu frunze netocata, busuioc si alte mirodenii dupa gust si se lasa 5 minute la foc mic.
Se adauga rosiile, ardeiul, dovlecelul si vanata si se lasa la foc mic 5 - 10 minute, dupa gust. La sfarsit se scoate radacina de patrunjel si frunzele si se adauga sare si piper.
Sugestii:
Se serveste cald, la toate preparatele pe baza de carne, peste sau oua. Este foarte gustoasa cu bagheta frantuzeasca crocanta sau cu taitei fierti.
via: http://bucataria-lumii.blogspot.ro/2008/09/ratatouille.html
Ingrediente:
1 ardei
1 dovlecel
1 vanata
2-3 rosii
1/2 ceapa
1 radacina de patrunjel cu tot cu frunze
vin alb sec
ulei
sare
piper
busuioc
Mod de preparare:
Se taie cubulete ardeiul, dovlecelul si vanata. Se curata rosiile de coaja, se inlatura semintele si se taie si ele cubulete. Se curata si se taie ceapa.
Se incalzeste o tigaie cu putin ulei si se calesc ardeii cca. 5 minute, se scot apoi din tigaie.
Se adauga in tigaie inca putin ulei si se caleste ceapa pana devine aurie, se adauga un pahar de vin alb, radacina de patrunjel cu tot cu frunze netocata, busuioc si alte mirodenii dupa gust si se lasa 5 minute la foc mic.
Se adauga rosiile, ardeiul, dovlecelul si vanata si se lasa la foc mic 5 - 10 minute, dupa gust. La sfarsit se scoate radacina de patrunjel si frunzele si se adauga sare si piper.
Sugestii:
Se serveste cald, la toate preparatele pe baza de carne, peste sau oua. Este foarte gustoasa cu bagheta frantuzeasca crocanta sau cu taitei fierti.
via: http://bucataria-lumii.blogspot.ro/2008/09/ratatouille.html