Ciuperci sote
Azi incercam gusturi noi si aducem savoarea mancarurilor din restaurantele spaniole in casele noastre. Ingredientul "secret" folosit azi e sherry-ul Tio Pepe. Stiu ca e ceva nou pentru multa lume, la fel a fost si pentru mine pana de curand, dar rezultatul e unul extraordinar!
Ingrediente:
500 gr ciuperci champignon micute
2-3 prize oregano
4 catei de usturoi
1 lingurita rasa boia dulce
1 varf bun chili pudra (sau boia iute)
1 lingura suc de lamaie
3 linguri sherry sec (Tio Pepe Fino)
cateva fire de patrunjel
7 linguri ulei de masline de calitate
sare
Portii: 2-3
Preparare:
- Spalati ciupercutele cu un servetel umed si taiati din codite astfel incat sa ramana doar 1/2 de cm din ele. Striviti usturoiul si apoi pisati-l intr-un mojar cu putina sare pana devine pasta. Adaugati peste el boiaua dulce si chili si 2 linguri de apa. Frecati pana obtineti un mujdei fin. Tocati marunt patrunjelul.
- Tot timpul cat pregatiti ciupercile focul sa fie la maxim! Trebuie sa auziti cum sfaraie tigaia non-stop.
- Se incinge bine uleiul, intr-o tigaie larga in care ciupercile sa nu fie inghesuite.
* pentru cele 500 gr ciuperci am folosit o tigaie de 25 cm diametru si am fost la limita; mai multe erau deja prea inghesuite - Adaugati ciupercile si prajiti-le scuturand tigaia din cand in cand (sau amestecand cu o lingura de lemn, cum va e mai la indemana) pana vedeti ca pe alocuri sunt rumene, cca 3-4 minute. Presarati ciupercile cu oregano (pe care-l striviti intre degete cand il presarati ca sa-si elibereze mai bine aroma) si sare dupa gust.
- Turnati mujdeiul si amestecati rapid.
- Turnati sucul de lamaie si sherry-ul si lasati sa fiarba inca 1 minut, pana cand sosul din tigaie se ingroasa, devine siropos.
- Se ia tigaia de pe foc si se presara patrunjelul tocat. Se gusta de sare.
- Se servesc calde sau reci, cu paine taraneasca (ca sa inmuiati in sosul delicios), ca aperitiv sau garnitura.
source: http://www.e-retete.ro/retete/ciuperci-sote