Ardei capia în otet
Ingrediente:
2 kg ardei capia,
1/2 l otet de 9 grade,
1 l apã,
250 g zahãr sau miere,
20 g sare,
o foaie de dafin,
o frunzã de telinã,
100 g hrean sau trei linguriþe sãmînþã de mustar.
Mod de preparare:
2 kg ardei capia,
1/2 l otet de 9 grade,
1 l apã,
250 g zahãr sau miere,
20 g sare,
o foaie de dafin,
o frunzã de telinã,
100 g hrean sau trei linguriþe sãmînþã de mustar.
Mod de preparare:
Ardeii bine spãlaþi se taie în jumãtãþi, pe lungime, se curãþã
de cotoare si seminte, apoi se cîntãresc. Într-o cratiþã de 3 l, se pun oþetul,
apa si toate ingredientele, afarã de hrean si se acoperã cu capac. Cînd
lichidul clocoteste, se pun ardeii capia, cîti încap, ca sã intre bine în
lichid, apoi se acoperã si se lasã sã fiarbã 2-3 clocote.
Dupã aceea, se scot cu spumierã si se pun într-o cratitã, acoperiþi, continuîndu-se la fel pînã cînd se terminã toatã cantitatea. Se aseazã apoi în trei borcane de cîte 1 l fiecare sau într-un borcan de 3 l.
Dupã ce ardeii s-au asezat pînã la jumãtatea borcanului, se toarnã circa 1/2 din lichid, ca sã intre bine printre felii; se completeazã cu ceilalþi ardei si, la urmã, se toarnã tot lichidul, presãrîndu-l cu cîte douã felii de hrean, ca lichidul sa iasã deasupra.
Borcanele se leagã cu celofan dublu si se aseazã în cãmarã. Ardeii nu vor fermenta, chiar dacã se lasã mai mult timp borcanele dezlegate, cu condiþia sã fie acoperite.