Supa gulas

Supa gulas (Gulyásleves) , înlocuind în multe locuri tocana gulas, cunoaste aceeasi raspândire ca si acesta, în toate regiunile care au facut parte din Imperiul Austro-Ungar. Astfel, nu e de mirare daca diverse variante ale acestei retete se regasesc ca retete traditionale în Transilvania sau în Nordul Italiei. Gatita din aceleasi ingrediente de baza ca si tocana, supa gulas are o consistenta bogata, fiind o supa deasa ce echivaleaza cât o masa.

Portii: 10-12

Timp de preparare: 2 ore

Ingrediente:


    1,5 kilograme de carne de vita (pulpa, spata, etc.)
    4 litri supa de vita sau apa
    5 cartofi
    2 morcovi mari
    1 albitura (patrunjel, pastârnac, telina)
    6-7 rosii (sau 2 cutii a câte 400 de grame)
    2 ardei rosii
    2 cepe mari
    4 catei de usturoi
    2 linguri zdravene de boia de ardei  dulce
    1 lingurita de boia de ardei iute
    2 foi de dafin
    1 lingura rasa chimen macinat
    4 linguri de ulei
    1 lingura rasa de zahar
    2 linguri de faina
    sare
    piper

Preparare:

    Taiati carnea cubulete potrivite.
    Puneti carnea la fiert în apa sau supa de vita. Fierbeti spumind des pâna când carnea s-a înmuiat.
    Curatati zarzavaturile si taiati-le cuburi.
    Curatati cartofii si taiati-i în cuburi mici (dar mai mari decât zarzavaturile). Pastrati cartofii acoperiti cu apa pentru a preveni înnegrirea lor.
    Scoateti semintele ardeilor si taiati-i în patrate mari.
    Decojiti rosiile si tocati-le.
    Curatati ceapa si usturoiul si tocati-le.
    Încingeti uleiul într-o oala sau ceaun.
    Adaugati ceapa, usturoiul, morcovii si albitura si sotati-le pâna se înmoaie (2-4 minute).
    Adaugati cartofii si ardeiul gras si mai sotati 30 de secunde.
    Adaugati si rumeniti chimenul si boiaua de ardei (iute si dulce).
    Adaugati carnea si supa în care a fiert.
    Adaugati foile de dafin.
    Fierbeti 20 de minute si adaugati rosiile si 1 lingura rasa de zahar pentru a le corecta aciditatea.
    Amestecati câteva linguri de zeama (racorita usor ) cu 2 linguri de faina, amestecati bine pentru a preveni formarea cocoloaselor si adaugati peste supa.
    Fierbeti pâna când toate ingredientele sunt patrunse, amestecând usor, pentru a preveni afumarea.
    Asezonati cu sare si piper.

Supa gulas se serveste foarte fierbinte, cu sau fara smântâna, cu felii de pâine si ardei iute.

Postări populare