Vita Bourguignon
Ingrediente :
1 kg rasol de vita, taiat cubulete
3 linguri faina
piper negru proaspat macinat
1 lingura ulei de masline
4 linguri unt
2 cepe, curatate si taiate in 4
3 linguri coniac
2 catei de usturoi, curatati si zdrobiti
750 ml vin rosu
2 frunze de dafin
1 crenguta de cimbru
6 fasii bacon ne-afumat, taiate in 4
12-16 salote, curatate
175 g ciuperci, taiate
patrunjel tocat
Mod de preparare :
Preincalziti cuptorul la 150 de grade.
Dati carnea prin faina amestecata cu putin piper.
Incalziti uleiul si o lingura de unt intr-o cratita. Adaugati carnea (doar un strat, daca este mai multa carne, o prajiti in doua etape) si prajiti-o pentru 2-3 minute, apoi amestecati pana se rumeneste.
Puneti carnea prajita intr-un vas de lut.
Adaugati inca o lingura de unt in tigaie si caliti ceapa pentru 3-4 minute, pana se inmoaie. Turnati coniacul, puneti usturoiul, apoi turnati treptat vinul rosu, amestecand pana incepe sa fiarba.
Turnati apoi totul peste carnea prajita, adaugand dafinul si cimbrul. Acoperiti cu un capac si coaceti in cuptor pentru 2 ore sau pana cand carnea este frageda.
Prajiti baconul in restul de unt pana se rumeneste. Scoateti din tigaie. Adaugati salotele si caliti-le pana se rumenesc si ele. Puneti apoi ciupercile si fierbeti pentru 2-3 minute.
Adaugati intreaga compozitie peste vita, amestecati si mai lasati la cuptor pentru inca 30-45 de minute, pana cand legumele se inmoaie.
Scoateti crenguta de cimbru. Presarati patrunjel tocat si serviti cu legume si cartofi.
Salota :
Salota (numita si esalot, hasma sau ceapa mica) este o planta cu frunze cilindrice, cavitare, care formeaza o tufa cu inaltimea de 20-30 cm. Semintele sunt mici si negre. Bulbii de sub pamant cuprind catei asemanatori cu usturoiul.
Gustul iute este asemanator cu al cepei, dar aduce si cu usturoiul. Este specifica bucatariei franceze (echallote).
1 kg rasol de vita, taiat cubulete
3 linguri faina
piper negru proaspat macinat
1 lingura ulei de masline
4 linguri unt
2 cepe, curatate si taiate in 4
3 linguri coniac
2 catei de usturoi, curatati si zdrobiti
750 ml vin rosu
2 frunze de dafin
1 crenguta de cimbru
6 fasii bacon ne-afumat, taiate in 4
12-16 salote, curatate
175 g ciuperci, taiate
patrunjel tocat
Mod de preparare :
Preincalziti cuptorul la 150 de grade.
Dati carnea prin faina amestecata cu putin piper.
Incalziti uleiul si o lingura de unt intr-o cratita. Adaugati carnea (doar un strat, daca este mai multa carne, o prajiti in doua etape) si prajiti-o pentru 2-3 minute, apoi amestecati pana se rumeneste.
Puneti carnea prajita intr-un vas de lut.
Adaugati inca o lingura de unt in tigaie si caliti ceapa pentru 3-4 minute, pana se inmoaie. Turnati coniacul, puneti usturoiul, apoi turnati treptat vinul rosu, amestecand pana incepe sa fiarba.
Turnati apoi totul peste carnea prajita, adaugand dafinul si cimbrul. Acoperiti cu un capac si coaceti in cuptor pentru 2 ore sau pana cand carnea este frageda.
Prajiti baconul in restul de unt pana se rumeneste. Scoateti din tigaie. Adaugati salotele si caliti-le pana se rumenesc si ele. Puneti apoi ciupercile si fierbeti pentru 2-3 minute.
Adaugati intreaga compozitie peste vita, amestecati si mai lasati la cuptor pentru inca 30-45 de minute, pana cand legumele se inmoaie.
Scoateti crenguta de cimbru. Presarati patrunjel tocat si serviti cu legume si cartofi.
Salota :
Salota (numita si esalot, hasma sau ceapa mica) este o planta cu frunze cilindrice, cavitare, care formeaza o tufa cu inaltimea de 20-30 cm. Semintele sunt mici si negre. Bulbii de sub pamant cuprind catei asemanatori cu usturoiul.
Gustul iute este asemanator cu al cepei, dar aduce si cu usturoiul. Este specifica bucatariei franceze (echallote).