Supa gulas
Supa gulas (Gulyásleves) , înlocuind în multe locuri tocana gulas, cunoaste aceeasi raspândire ca si acesta, în toate regiunile care au facut parte din Imperiul Austro-Ungar. Astfel, nu e de mirare daca diverse variante ale acestei retete se regasesc ca retete traditionale în Transilvania sau în Nordul Italiei. Gatita din aceleasi ingrediente de baza ca si tocana, supa gulas are o consistenta bogata, fiind o supa deasa ce echivaleaza cât o masa.
Portii: 10-12
Timp de preparare: 2 ore
Ingrediente:
1,5 kilograme de carne de vita (pulpa, spata, etc.)
4 litri supa de vita sau apa
5 cartofi
2 morcovi mari
1 albitura (patrunjel, pastârnac, telina)
6-7 rosii (sau 2 cutii a câte 400 de grame)
2 ardei rosii
2 cepe mari
4 catei de usturoi
2 linguri zdravene de boia de ardei dulce
1 lingurita de boia de ardei iute
2 foi de dafin
1 lingura rasa chimen macinat
4 linguri de ulei
1 lingura rasa de zahar
2 linguri de faina
sare
piper
Preparare:
Taiati carnea cubulete potrivite.
Puneti carnea la fiert în apa sau supa de vita. Fierbeti spumind des pâna când carnea s-a înmuiat.
Curatati zarzavaturile si taiati-le cuburi.
Curatati cartofii si taiati-i în cuburi mici (dar mai mari decât zarzavaturile). Pastrati cartofii acoperiti cu apa pentru a preveni înnegrirea lor.
Scoateti semintele ardeilor si taiati-i în patrate mari.
Decojiti rosiile si tocati-le.
Curatati ceapa si usturoiul si tocati-le.
Încingeti uleiul într-o oala sau ceaun.
Adaugati ceapa, usturoiul, morcovii si albitura si sotati-le pâna se înmoaie (2-4 minute).
Adaugati cartofii si ardeiul gras si mai sotati 30 de secunde.
Adaugati si rumeniti chimenul si boiaua de ardei (iute si dulce).
Adaugati carnea si supa în care a fiert.
Adaugati foile de dafin.
Fierbeti 20 de minute si adaugati rosiile si 1 lingura rasa de zahar pentru a le corecta aciditatea.
Amestecati câteva linguri de zeama (racorita usor ) cu 2 linguri de faina, amestecati bine pentru a preveni formarea cocoloaselor si adaugati peste supa.
Fierbeti pâna când toate ingredientele sunt patrunse, amestecând usor, pentru a preveni afumarea.
Asezonati cu sare si piper.
Supa gulas se serveste foarte fierbinte, cu sau fara smântâna, cu felii de pâine si ardei iute.
Portii: 10-12
Timp de preparare: 2 ore
Ingrediente:
1,5 kilograme de carne de vita (pulpa, spata, etc.)
4 litri supa de vita sau apa
5 cartofi
2 morcovi mari
1 albitura (patrunjel, pastârnac, telina)
6-7 rosii (sau 2 cutii a câte 400 de grame)
2 ardei rosii
2 cepe mari
4 catei de usturoi
2 linguri zdravene de boia de ardei dulce
1 lingurita de boia de ardei iute
2 foi de dafin
1 lingura rasa chimen macinat
4 linguri de ulei
1 lingura rasa de zahar
2 linguri de faina
sare
piper
Preparare:
Taiati carnea cubulete potrivite.
Puneti carnea la fiert în apa sau supa de vita. Fierbeti spumind des pâna când carnea s-a înmuiat.
Curatati zarzavaturile si taiati-le cuburi.
Curatati cartofii si taiati-i în cuburi mici (dar mai mari decât zarzavaturile). Pastrati cartofii acoperiti cu apa pentru a preveni înnegrirea lor.
Scoateti semintele ardeilor si taiati-i în patrate mari.
Decojiti rosiile si tocati-le.
Curatati ceapa si usturoiul si tocati-le.
Încingeti uleiul într-o oala sau ceaun.
Adaugati ceapa, usturoiul, morcovii si albitura si sotati-le pâna se înmoaie (2-4 minute).
Adaugati cartofii si ardeiul gras si mai sotati 30 de secunde.
Adaugati si rumeniti chimenul si boiaua de ardei (iute si dulce).
Adaugati carnea si supa în care a fiert.
Adaugati foile de dafin.
Fierbeti 20 de minute si adaugati rosiile si 1 lingura rasa de zahar pentru a le corecta aciditatea.
Amestecati câteva linguri de zeama (racorita usor ) cu 2 linguri de faina, amestecati bine pentru a preveni formarea cocoloaselor si adaugati peste supa.
Fierbeti pâna când toate ingredientele sunt patrunse, amestecând usor, pentru a preveni afumarea.
Asezonati cu sare si piper.
Supa gulas se serveste foarte fierbinte, cu sau fara smântâna, cu felii de pâine si ardei iute.